HomeИнтересноБългарияРодът Асеневци - кой владетел е управлявал най-дълго

Родът Асеневци – кой владетел е управлявал най-дълго

Асеневци е една от най-известните български династии. Те са в основата на възстановяването на България(1185) като държава след погрома и от Византия. Но , знаете ли кой от техните владетели е управлявал най-дълго страната ни? Днес ще научите заедно с нас.

Всички владетели от рода Асеневци

  1. Цар Петър(Тодор) – (1185-1190, 1196-1197)  – 6 години
  2. Цар Асен – (1190-1196) – 6 години
  3. Цар Калоян – (1197-1207) – 10 години
  4. Цар Борил – (1207-1218) – 11 години
  5. Цар Иван Асен II – (1218-1241) – 23 години
  6. Цар Калиман Асен(1241-1246) 5 години
  7. Цар Михаил II Асен(1246, 1253-1256) 3 години
  8. Цар Калиман II – 1256 – < 1 година

Това са всички владетели от рода на Асеневци, като целенасочено не сме разгледали рода на Мицо Асен – владетелят след Калиман II, тъй като той поставя начало на неговата динасития. Мицо Асен е женен за една от дъщерите на Иван Асен II и това му дава връзката с Асеневата династия, но няма пряка линия по мъжки род между него и Асеневци.Разбира се отговорът на въпроса се набива на очи – това е Иван Асен II с неговите 23 години начело на страната.Управлението на династията на Асеневци е най-успешното по времето на Втората Българска държава, но знаете ли какво се случва със страната ни след смъртта на Иван Асен II – сега ще разгледаме.

Какво се случва с България след смъртта на Иван Асен II

Задължително трябва да се отбележи, че след смъртта му лицата, които застават начело много често са с регенти, тъй като са малолетни. Калиман Асен на пракитка не е начело на страната, тъй като е отровен и свален от преврат воден от последната жена на Иван Асен – Ирина Комнина. Следващият владетел e Михаил II Асен като той също е малолетен и на практика начело на България стои регентски съвет воден от майка му Ирина Комнина и севастократор Петър. Още в началото на управлението си той губи около 1/3 от територията на страната след нападението от страта на Никейския император Йоан III Ватаци. След това сигуацията му допълнително се влошава след загубата на Белград и Браничево от Унгарското кралство. Въпреки, че се опитва да се възползва от смъртта на Йоан Ватаци, бива разбит от новият никейски император Теодор Ласкарис. Цялото натрупане напрежение от неуспехите на младия владетел води до неговото смъртоносно раняване още на 17/18 годишна възраст по време на лов от последния владетел от рода Асеневци – Калиман II. Той е син на братът на Иван Асен II – севастократор Александър. Но неговото управление продължава по-малко от година, като бива свален от българските боляри и на негово място е издигнат гореспоменатият Мицо Асен.

Ако някой Ви зададе въпрос, кой е най-дълго управлявалият владетел от династията на Асеневци – отговорът се набива на очи – Иван Асен II. Той успява да канализира успехите на предишните владетели, със изключение на Борис , и да превърне България във водещата страна в Източна Европа. Затова говори и неговото продължително управление равняващо се на цели 23 години. За съжаление той не успява да устава стабилен наследник след себе си, сменят се много регенти и тези междуособици между тях водят до отслабване на България.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ