HomeИнтересноБългарияСирни Заговезни 17.03.2024 - какво се прави по традиция?

Сирни Заговезни 17.03.2024 – какво се прави по традиция?

Сирни Заговезни е един от последните празници, с които изпращаме зимния сезон и се готвим да посрещнем пролетта. Той винаги се пада 7 седмици в неделята преди Великден и тази година това е 17 март. Разберете повече какво се прави по традиция на този ден и как да го отпразнуваме подобаващо.

Какво се прави на Сирни Заговезни

Сирни неделя

Това е седмицата между Месни и Сирни Заговезни. В този период е разрешено на всички християни да консумират продукти от животински произход преди започването на големия Великденски пост на 18 март тази година. Разбира се, тук не включваме месото, което за последно можеше да се яде на Месни Заговезни – празник, който вече мина. На практика това е период, в който организмът трябва постепенно да се подготви за идващото пречистването – както по отношение на храненето, така и чисто духовното пречистване.

Ората Копата – родопската традиция за Сирни Заговезни

Сиреници – пречистващата сила на огъня

Сиреници се наричат големите ритуални огньове, които се палят в неделната вечер. Тогава трябва всеки, който може да прескочи над огъня, за да може да се пречисти от натрупаните грехове през зимния сезон и да започне на чисто идващия пост. Освен това в миналото се е смятало, че така пречистваме и дома си от различните неприятни вредители, които живеят с нас. Смята се, че силата на този ритуален огън носи здраве и късмет през новата стопанска година.

Искането на прошка

Третата важна стъпка от празника е тази, с която повече от нас я знаем. Това е искането на прошка от нашите родители и кръстници. Ритуалът винаги се извършав от по-малкия към по-големия. По-младите членове на семейството искат да им се прости, ако са наранили някога своите родители, а те пък от своя страна опрощават греховете на своите наследници. Прошката е символ на очистване от натрупаните грехове и се прави с цел да се затвърди силата на семейството като основна единица на общността.

Трапезата на Сирни Заговезни

След искането на прошка, всички сядат заедно на масата. Тогава за последно спрямо християнската традиция може да се консумират млечни продукти, яйца и риба. Ето кои са задължителните храни на трапезата:

  • баница
  • сърми
  • млечни продукти
  • яйца
  • бяла халва

Хамкане с халва

Това е древен ритуал, при който се на дълъг конец се връзва парче халва или яйце. Който успее да го докосне с зъби или да си отгризе от него – ще се радва на много късмет през годината. След това по традиция този конец се гори:

  • Ако конецът припламне – чакайте сватба в семейството
  • Ако конецът изгори бързо – чака ви берекет
  • Ако конецът гори бавно – очаква ви лоша година
  • Ако ритуалът се извършва с яйце – черупките от него се хвърлят на животните, за да се множат.

Това са основните традиции за спазване на Сирни Заговезни. Специално последните години се опитва да се въвежда модата с пинята, при която се удря цветен контейнер със завързани очи. Той е пълен с лакомства и децата ги събират, когато ги свалят с пръчката. Но вместо да подражаваме на чужди културни образци – ние имаме запазената традиция от векове с хамкането на халва. Нека запазим нашия ритуал, за да може българската култура да не губи своята идентичност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ