HomeИнтересноБългарияМесни Заговезни 2024 - какво се прави на този ден

Месни Заговезни 2024 – какво се прави на този ден

Месни Заговезни е един от големите християнски, който е с подвижна дата всяка година. Той задължително е в неделя – подобна на Задушниците – , но се пада точно 8 седмици преди определената дата за Великден. Тази година, празникът се пада точно на 10-ти март. Ето какво се прави на този ден:

Какво се прави на Месни Заговезни

Богослужение

На този ден има специално Богослужение в църквите, като задължително се частта от Евангелието, която представя картината на Страшния съд. Идеята е да се покаже какво се случва с хората, които се подават на различния грехове от днешния свят и възмездието, което ще получат в отвъдния за тези си действия.

Консумация на месо

Това е основата традиция на този празник. Това е последният ден, в който на вярващите се позволява да консумират месни ястия. По традиция, най-често се те са от кокошка или петел. Задължително вечерта трябва да  е в тесен семеен кръг, в който трябва консумацията на птицата се приема като жертва, която изкупува греховете на членовете на домакинството. Това очевидно е насложена традиция от езическите времено, която е навлязла постепенно в християнски обичаи и традиции.

Неделята след Голяма Задушница

Знаем, че в съботата преди Месни Заговезни винаги е първата за година задушница – Голяма Задушница. Месни Заговезни е като продължение на този важен ритуал – само че вместо почит на починалите ни близки, тук членовете на всяко семейство се подготвят за идващия голям пост – както хранителен и духовен пост. Поради тази причина във времето между Месни Заговезни и Сирни Заговезни(От 10 март до 17 март) са днити, в които се устройват последните веселби и игри за общността, за да може след това да бъдат фокусирани върху идващото време на големия великденски пост.

Месни Заговезни е важна част от църковния календар за вярващите българи. Без значение дали сте религиозни или не – неделния обед или вечеря са подходящото време да се съберете заедно с вашето семейство и да почетете традицията на консумацията на ястия от кокошка или петел. По този начин се смята, че ще защитите семейството си от лошите външни влияния.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ