HomeИнтересноБългарияСтарите имена на връх Шипка - колко от тях знаете

Старите имена на връх Шипка – колко от тях знаете

Връх Шипка е сакрално място за България.Мястото на което нашите опълченци успяват за извоюват свободата си. Но знаете ли , че името на връх Шипка е сравнително ново – от 1977 година. Научете какви имена е носил този връх през годините.

История на връх Шипка

Връх Свети Никола

Дълги години известният ни връх е познат под друго име – това на свети Никола. Дори по време на Освободителната война и героичната съпротива на българи и руси на върха е известен с това си наименование. През 1951 година по предложение на Петър Калайджиев – виден представител на комунистическата партия от Казанлък – се решава да бъде променено името на върха на Столетов – името на Николай Столетов е свързано пряко с Руско-турската Освободителна война.

Връх Столетов

Николай Столетов е ръководителят на Българското опълчение по време на Освободителната война. Той взема дейна участие в почти всички най-големи битки от войната – при Стара Загора, ръководи отбраната на Шипка срещу Западният Османски отряд и дори проявява забележителна храброст в решителната битка при Шейново. Постепенно това име на върха губи своята популярност, като за този факт се разправя една много интересна история. През 1964 година Леонид Брежнев посещава България, като част от обилколката му включва и района на Казанлък. Там местните функционери го уведомяват, че върхът е кръстен на името на Николай Столетов, герой от Освободителната война. Отговорът на Брежнев е смразяващ – “Защо името на царски генерал, член на руския държавен имперски съвет, е по-значимо от това на Свети Никола”. Определено това не е отговорът, който всички са очаквали. Предполага се , че това е и причината в следващите години това наименование на върха да не бъде често използвано. Така се стига и до 1977 година.

Връх Шипка

През не чак толкова далечната 1977 година връх Шипка получава името, което всички познаваме. Това е във връзка с 100-годишнината от боевете на върха.

Паметникът на Свободата (Шипка)

Много интересна е и историята на Паметника на Свободата построен на връх Шипка. През 1920 ветераните от тази епопея се събират и вземат решение за строеж на Паметник на Свободата точно на връх Свети Никола.Необходимите средства са събрани от дарения на всички българи и проектът започва през 1926 и бива официабно открит от Борис III през 1934 година. Има една разпространена легенда за строежа му. В първоначалния проект било записано, че трябва да има лъв точно на върха на паметника, но такъв не бива поставен. Това предизвиква различни спекулации по темата. Официалното становище на властите е свързано с това, че нямало да има добра видимост към лъва, ако е поставен върху паметника. Но сред населението придобива популярност друха хипотеза. Тя е свързана с чисто политически причини, че съседните държави имали претенции накъде ще бъде насочен лъвът. Ако е на север към Румъния – това означавало териториални претенции към страната, а ако е към юг – претенциите ще са насочени към Гърция и Турция. Разбира се тази народна мълва трудно може да бъде подкрепена със сериозни доказателства, но въпреки това остава част от народния фолклор.

Днес ви представихме историята на имената на връх Шипка. Дали ще се казва Свети Никола, Столетов или Шипка, важното е , че това е мястото символ на извоюваната българска свобода. Това е и причината все повече хора всяка година да се качват по стълбите и да отдават почит на загиналите за тази свобода – покланяйки се пред техния безсмъртен подвиг.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ