HomeИнтересноБългарияСтарото име на Рила - знаете ли го?

Старото име на Рила – знаете ли го?

Рила е най-високата планина в България, включително и на Балканския полуостров. Но знаете ли , че през годините тя е носила различно име. Днес ще ви разкажем повече за това наименование, както и откъде идва сегашното и име.

Какво е старото име на Рила

Имената, които е имала тази планина са с много древен произход. Най-старите имена на Рила са с латински произход от древен Рим – Доунакс или Донукас Монс са с корен от думата донакс – даряваща планина. По отношение на сегашното име на планина Рила има много различни хипотези. Най-вероятната хипотеза се смята, че името произлиза от тракийското съчетание рой ахила, което означава планината на множеството река(буквалният превод би звучал по-скоро като планината на множеството водни потоци). В конкретният случай буквата х става беззвучна и на практика името на планината звучи ройаила. Причината да и бъде дадено това име несъмнено е свързан с факта ,че тя дава началото на най-големите български реки – Искър, Марица и Места. Ако ви направи впечатление при самото наименование рой ахила, лесно се забелязва коренът на думата ахил. Ахил означава вода на старогръцки, или по-конкретно роден във водата. Причината за това е , че майка му богинята Тетида го потапя целият във водите на безсмъртната река Стикс с цел да го направи непобедим. Държейки го само за петата – на практика това остава единственото му слабо място.

Друга хипотеза разглежда описанието на Неофит Рилски за Рилския манастир, където той споменава носещи името Рила и реката , и планината и манастира идва от глагола рьiла, който повечето лингвисти превеждат като копая/прокопавам. Той смята, че първо е било прието името на река Рила, която прокопава цялата планина и оттам вече води и наименованието си тази наша прекрасна планина.

Днес разгледахме какви стари имена е носила през годините планина Рила. Произходът на името със сигурност е с тракийски корен, но вече за точния превод трудно можем да сме сигурни. Важното е да помним, че тази планина е много древен произход и трябва да я пазим като национална ценност.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ