HomeИнтересноБългарияВ коя българска планина расте Еделвайс?

В коя българска планина расте Еделвайс?

Еделвайсът е много рядко срещане растение по света.  То расте по трудно достижими високопланински райони. За късмет на нас българите, има цели 2 планини в България, в които можем да го видим. Това са Стара планина и Пирин. Разберете повече къде можете да видите растението Еделвайс и защо е толкова полезно за хората.

Какво представлява растението Еделвайс

Името на растението Edelweiss идва от 2 немски думи – edel означава благороден , а weiss бял. Това ни подсказва, че растението има специфичен бял цвят. В България също е известно и под името лъвска лапа(на латински също се нарича Лъвска лапа). Расте върху силво варовити почви и затова е трудно да бъде намерено. Включва само около 30 вида защитени растения, които се срещат най-вече в Хималаите. Расте най-често на височина между 1800 и 3000 метра.В Европа има само 2 от тези видове, които се срещат в Пирин и Стара планина. Цветето е високо около 20 см, с около 10-12 листенца. Цъфти през лятото – юли-август. Има огромно приложение в медицата като се използва най-вече за лекарства за болести свързани с белите дробове и сърцето. Има символично значение за алпиниститие и района на Алпите. Придобива широка популярност през 19 век, след като императорът на Австро-Унгария Франц Йосиф го подарява на своята съпруга с думите, че това е първото цвете, което той откъсва сам. Така то става символ на духовната чистота и искрената любов.

Къде се среща Еделвайса в България

Растението е включено в Червената книга на България, така ви молим, ако го видите, да не го късате.

Стара планина

Първото място на което може да го видите е Стара планина. То може да се случи най-вече в резервата Козя стена, който се намира в землището на село Чифлик, Троян. Тук има голяма разнообразие на грабливи птици, тъй като местността е трудно достъпна. Резерватът е създаден още през 1987 година, най-вече с цел да се запази ендемичният вид на старопланинския еделвайс. Козя стена е част от един от трите национални парка на България – Централен Балкан.

Пирин

Еделвайсът се е превърнал в символ на град Разлог. В Пирин планина, той може да се срещне около няколко върхове. Това са връх Вихрен, Казана, Баюви дупки и Каменитица. Има теории при които се смята, че Еделвайс може да се среща и Рила планина, но поне за момента не може да бъде потвърдена тази информация. Едевайсът си остава и един от символите на Пирин планина. Това е и причината да има изградена еко пътека наречена на едноименното растение. Наречена е така и защото минава през част от гореизброените местности, в които може да се срещне бялото цвете.

Ако желаете да видите еделвайс – юли и август са най-подходящите месеци. Имате избор между Стара планина и Пирин – и на 2-те места има вероятност да срещнете бялото цвете. Дори и да нямате късмета да го видите, ще си направите една страхотва разходка в планината, наслаждавайки се на красотите на България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ