HomeИнтересноБългарияВръх Мусала - какво означава името му?

Връх Мусала – какво означава името му?

Връх Мусала е най-високият не само в България, но и на Балканите. Той е висок 2925 метра и е само с 8 метра повече над следващия връх – Митикас(Олимп). Има няколко различни теории за произхода на името на върха – днес ще ги разгледаме.

Какво означава името на връх Мусала

Не се знае какво е старото име на върха от времето на Първата и Втората Българска държава. Това, което със сигурност можем да твърдим е, че в рамките на Османската империя, върхът се нарича с името Мусала. Какво означава Мусала:

  1. Иван Вазов е един от първите, който разглежда проблема.  В пътеписа си посветен на върха, първоначално смята, че името идва от комбинацията от името на Мойсей(Муса) и това на Аллах(Бог). След проверка от страна на Вазов се оказва, че 2 други значение на думата Мусала – първо, това е публично място, което се използва за молитва лятото, второто значение е за камък, който се слага върху ковчега на мъртвия докато са в молитва преди да го погребат. Иван Вазов използва второто значение, свързвайки го с някакви ритулано събитие случило се на върха, но не уточнява какво.
  2. Буквалният превод на името на върха от арабски е “докосващ Бога”.”Мус Аллах” е израз на арабски, който в буквален превод означава молитвен връх.
  3. Други разглеждат хипотезата за арабския произход на името на върха, но го свързват с арабската дума “мусалат”, което означава доминиращ или господстващ.
  4. Някои още по-интересни хипотези разглеждат името Мусала, като го обвързват с дума на санскрит, която се свързва с мистична планина, която е част от жизнения път на Буда.

Малко известен факт за върха е , че между 1949 и 1962 година той е носил името на Йосиф Висарионович Сталин. Но през 1962 година се взема решение да бъде върнато старото му име – Мусала.

Без значение какъв е произхода на името Мусала, важното е, че върхът е важна част от българската история и е задължително да бъде посетен от всеки българин. Легендата, че при хубаво време може да се види чак Бяло море за съжаление не може да бъде потвърдена, но предизвикваме всеки, който може да се качи на върха и да се опита да види максимално надалеч.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ