HomeИнтересноБългарияКой е последният владетел на Първата Българска държава?

Кой е последният владетел на Първата Българска държава?

Всички знаем за знаменитата борба на цар Самуил с Василий II Българоубиец. Тя продължава и при Гавраил Радомир(синът на Самуил) и при Иван Владислав. Но след тях има още един български цар, който управлява за много кратък период. Днес ще разгледаме неговата история – цар Пресиян II.

Кой е Пресиян II – последният владетел на Първата ни държава

Пресиян II е първородният син на Иван Владислав. Има спорове между различните историци дали той е последният владетел или това е баща му Иван Владислав. Тук сме представили историята на баща му – Кой е цар Иван Владислав? Споровете са свързани с факта, че след смъртта на Иван Владислав при обсадата на Драч, голяма част от българската аристокрация се предава, включително майка му Мария, българският патриарх Давид както и известният воевода Кракра Пернишки. Василий II успява да превземе и българската столица Охрид. Но от друга страна, Пресиян II се стреми да оказва съпротиви заедно с двамата си братя Алусиан и Арон. Това се случва от крепостта Тимор в днешна Албания, като голяма подкрепа му оказва воеводата Ивац. Ивац успява да удържи на продължителна обсада от страна на византийците, но е коварно пленен и ослепен от византийския стратег Евстатий Дафомил, който идва, за да води преговори с него. Ивац вече не може да удържа крепостта Копринища, която е ключът към Тимор и по този начин това предопределя решението на Пресиян II да се предаде на императора. Ивац е пленен и заведен в Константинопол.

Защо Пресиян II е последният цар на България

Причината за това твърдение се крие в отношението на Василий II. Знаем, че през 971 година Йоан Цимисхий превзема столицата ни Велики Преслав и пленява Роман и Борис II – триумфално влиза с тях в Константинопол. По този начин за Византия, България престава да съществува като държава. От друга страна, при Василий II след смъртта на Иван Владислав и покоряването на столицата и на голяма част от българската аристокрация, още цели 4 месеца Василий II води военни действия срещу Пресиян II и Ивац, очевидно считайки ги за голяма заплаха и не смятайки, че българската държава е престанала да съществува. Това в най-голяма степен подкрепя твърдението, че без значение дали е бил ръкоположен по най-подходящия начин, Пресиян II бива приет от Василий II за български владетел.

Пресиян II се предава на Българоубиеца

Пресиян II бива изолиран в крепостта Тимор и след като византийците надхитрят най-верният му подчинен – Ивац – той остава без избор и успява да се договори с Василий II за капитулация. Той получава гаранция от императора за живота си. Пресиян II е приет в Девол, получава високата титла магистър и е изпратен в Константинопол. Назначен е за стратег(управител) на една от най-богатите византийски теми(области), което подсказва, че е високо ценен от Василий II.Сходна е и съдбата на братята му Алусиан и Арон. Алусиан е ключов фактор във въстанието на Петър Делян и с действията на практика възпрепятства бунта – Кой е слепият български цар. Пресиян II се смята, че губи тази си своя позиция някъде към края на 1039-1040. Смята се, че е ослепен и замонашен поради вътрешните борби в империята. Времево периодът много съвпада с бунта на Петър Делян и някои историци смятат, че има връзка между 2-те събития. В подкрепа на тази си теза, те подсказват, че братът на Пресиян II – Алусиан е приет като съвладетел с Петър Делян, въпреки че е бил дълги години на ромейска служба и играе ключова роля във въстанието.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ