HomeИнтересноИнтересни фактиКой е цар Иван Владислав - убиецът на спасителя си

Кой е цар Иван Владислав – убиецът на спасителя си

Знаете ли кой е цар Иван Владислав?

Нека надникнем в историята и да припомним някои събития от онова далечно време:

Кой е цар Иван Владислав

Иван Владислав е син на Арон , брат на император Самуил (997–1014 г.) от династията Кометопули . През 976 или 987 г. Самуил заповядва брат му Арон да бъде екзекутиран за предателство заедно с цялото му семейство край Разметаница. Иван Владислав е единственият оцелял, който е пощаден чрез застъпничеството на своя братовчед, Самуилов, син Гаврил Радомир. Животът му през следващите десетилетия и до възкачването му е неизвестен.

Иван Владислав – царуване

Той е управлявал като император (цар) Първото българско царство от август или септември 1015 г. до февруари 1018 г. Годината на неговото раждане е неизвестна. Предполага се, че той е роден поне десетилетие, преди 987 г..

Поемане на властта

През 976 г. е спасен от смъртта от своя братовчед Гаврил Радомир.

До 1015 г. България е въвлечена в почти тридесетгодишна война с Византийската империя и Гаврил Радомир е наследил Самуил, който умира на 6 октомври 1014 г. след катастрофалната битка при Клейдион. От самото начало, обаче положението на Радомир било несигурно: Иван Владислав, като син на по-големия от братята Кометопули, можел да претендира за престола по старшинство. През това време византийският император Василий II настъпва дълбоко в българската територия. Той превзема изгубения преди това град Воден (Едеса) и обсажда масивната крепост Мъглен, разположена на северозапад.

Гаврил Радомир не разполагал с достатъчно сили и не можел да се намеси. Той можел само да наблюдава хода на събитията от близкото езеро Острово. Неспособността му да се справи с византийската заплаха предизвиквала недоволство, сред благородниците и Иван Владислав бързо става техен лидер. Падането на Мъглен предопределя съдбата на Гаврил Радомир.

Цар Иван Владислав – убиецът на спасителя си

В късното лято на 1015 г., докато е на лов край Острово (Арниса), Гаврил Радомир е убит от братовчед си – Иван Владислав. Предполага се, че по нареждане на византийски агенти.

След това Иван Владислав завзема българския престол и предприема стъпки, за да осигури позицията си, срещу потенциални съперници.

Българския император Иван Владислав, след като убива своя спасител, през октомври 1015 г. завзема българския престол.

В резултат на отчайващото положение в страната, за което вина имала продължилата десетилетия война с Византийската империя и в опит да консолидира позициите си, той се опитва да договори примирие с византийския император Василий II.

Когато преговорите и търпят провал той не се отказва от съпротивата, опитвайки се да отблъсне византийците, макар и неуспешно. По време на управлението си Иван Владислав се стреми да укрепи българската армия. Той възстановява много крепости в страната по онова време и провежда контранастъпление. Уви, загива през 1018 г, в битка при Дирахиум.

След смъртта му Императрица Мария, вдовицата му, патриархът и голямата част от благородството и поданиците му се предават на Василий II. Малко след това настава и краят на Първото българско царство.

С какво се помни управлението на Цар Иван Владислав

Иван Владислав остави смесено наследство. Той си изгражда репутация едновременно на безмилостен убиец до герой, който защитава страната си. Наследниците на Иван Владислав попадат във византийската знат и там се издигат до най-високи чинове в йерархията. Две от жените на семейството му стават императрици на Византия, а сред мъжете има много, които стават високопоставени служители или военни командири. Иван Владислав по право е родоначалник на Йоан II Комнин, византийския император.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ