HomeИнтересноБългарияКакво не знаем за смъртта на Димчо Дебелянов - трябвало е да...

Какво не знаем за смъртта на Димчо Дебелянов – трябвало е да бъде отпуск по същото време

На втори октомври се навършиха 106 години от смъртта на великия български поет Димчо Дебелянов.

Какво не знаем за смъртта на Димчо Дебелянов

Той е представител на модерната поезия в България. Лириката, която пише е силно повлияна от творчеството на П. Славейков, нейната естетиката, както и поетиката на Яворов, от поезията на френските символисти. Той е създател на символистичната елегия, става родоначалник в българската литература на поемния жанр, така ще запомним творчеството на Дебелянов.

Димчо Дебелянов – трябвало е да бъде отпуск по същото време

В края на октомври, през 1912 г. Димчо Дебелянов е мобилизиран в Самоков, в 22-ри пехотен тракийски полк. По време на Балканската война е обикновен войник (редник) в град Самоков. Преместен е от септември 1913 г. е в Школата за запасни офицери в Княжево. В чин подпоручик е произведен две години по-късно.

И така, в началото на Първата световна война настоява да бъде пратен на фронта, въпреки, че не подлежал на мобилизация. Заминава доброволец на Македонския фронт в края на януари (29 януари) 1916 г. Така в нощта на 30 септември, ротата, която командва вече от няколко дни, попада в сражение с англичани.

Смъртта на Димчо Дебелянов

Подпоручик Димчо Дебелянов пада в сражението убит на 2 октомври 1916 г. Това се случва на територията до Горно Караджово (днешна Моноклисия). Бил само на 29-години.

Тялото му е погребано в българската църква в Демирхисар, двора й. Това е днешна Сидирокастро. Скромният ритуал е извършен на следващия ден.

Четири години след смъртта на Димчо Дебелянов, Димитър Подвързачов, Константин Константинов и Николай Лилиев, издават първата му книга.

От 1931 г. по инициатива на литературния кръг „Живо слово“ теленните останки на поета са пренесени в Копривщица, родния му край. Малко по-късно, скулпторът Иван Лазаров прави паметник на големия български поет.

Родната къща на Дебелянов се намира в Копривщица и е реставрирана, през 1957 г. От тогава е превърната в музей-къща.

По стара традиция, от дълги години насам и под патронажа Община Копривщица и Дирекция на музеите (Копривщица) в родното му място се провеждат т. нар. „Дебелянови вечери“. В тези дни се връчва Национална литературна награда „Димчо Дебелянов“.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ