HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли кой е Енвер Ходжа - цяла телевизия излъчва само за...

Знаете ли кой е Енвер Ходжа – цяла телевизия излъчва само за него

Енвер Халил Ходжа е албански комунистически политик, който е бил авторитарен владетел на Албания от 1944 г. до смъртта си през 1985 г.

Енвер Ходжа – биография

Ходжа е роден в Гирокастър в Южна Албания (тогава част от Османската империя ), син е на Халил Ходжа, мюсюлмански търговец на платове, пътувал много из Европа и САЩ и Гилихан (Гйло) Ходжа, родена Чучи. Той е кръстен от баща си на известния османски военен и младотурец Енвер паша.

Семейството Ходжа е било присъединено към Ордена на Бекташите. През 1916 г. баща му го води да търси благословията на Баба Селим от Зал Теке.

Знаете ли кой е Енвер Ходжа

Той е първи секретар на Партията на труда на Албания от 1941 г. до смъртта си, през 1985 г. Той, също така е член на Политбюро на Партията на труда на Албания. Бил е председател на Демократичен фронт на Албания и главнокомандващ на въоръжените сили. Той управлявал страната от 1944 г. до смъртта си, през 1985 г.

Той е 22- ият министър-председател на Албания от 1944 до 1954 г. и в различни периоди е бил външен министър и министър на отбраната, на Народна социалистическа република Албания.

Началните му стъпки

Енвер Ходжа е роден в Гирокастър през 1908 г. и става учител в гимназия през 1936 г. След италианската инвазия в Албания той се присъединява към Партията на труда на Албания при нейното създаване през 1941 г. в Съветския съюз. Той е избран за първи секретар през март 1943 г. на 34-годишна възраст. По-малко от две години, след освобождението на страната монархията на крал Зог е официално премахната и Ходжа се издига на власт като символичен държавен глава на Албания.

По време на 41-годишното си управление неговото правителство възстановило страната, която по онова време е оставена в руини. Това бил периодът, след Втората световна война.

Енвер Ходжа – цяла телевизия излъчва само за него

Той построил първата железопътна линия в Албания, повишил нивото на грамотност, сред възрастните от 5–15% до над 90%, унищожил епидемиите, електрифицирал страната и извел Албания към земеделска независимост.

Той, също така забранил религията, пътуването в чужбина, частната собственост и затворите. Неговото правителство затваряло, екзекутирало или изпращало в изгнание хиляди земевладелци, лидери на селски кланове, мюсюлмански и християнски духовници, селяни. Хората, които се съпротивлявали на колективизацията, наред с нелоялни партийни служители.

С какво се помнят делата на Енвер Ходжа

Правителството на Ходжа се характеризира с обявената от него твърда привързаност към антиревизионисткия марксизъм-ленинизъм, т.е. сталинизма, от средата/края на 60-те години нататък.

След скъсването му с маоизма, през периода 1976–1978 г. много маоистки партии по света се обявили за ходжаистки. Международната конференция на марксистко-ленинските партии и организации (Единство и борба) е най-известното сдружение на тези партии.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ