HomeИнтересноБългарияЗа кои "чичовци от Солун" пише хан Тервел

За кои “чичовци от Солун” пише хан Тервел

Времето между 7I и 8 век от н.е. е определящо за Балканския полуостров и бъдещето на Европа. Византийският император Юстиниан II е насилствено свален от трона си. Хан Аспарух, основателят на Дунавска България, загива в битка срещу хазарите и е наследен от сина си Тервел. Какво още разказват документите от миналото, вижте в идните редове…

За кои “чичовци от Солун” пише хан Тервел

Арабските орди са решени да навлязат и да завладеят Европа и да разпространят ученията на ислямската религия. В този момент от историческо значение политическият пакт между Византийската империя и България бил крайъгълният камък, който трябвало да реши съдбата на континента и Балканите.

Хан Тервел, светецът и спасителят на Европа

След тези обстоятелства в началото на VII век България е под властта на хан Тервел. Управлението му продължава 21 години от 700 до 721 г. Още в самото начало той се доказал като гениален тактик и премахнал Хазарския хан, разширявайки и границите на България.

През 705 г. е провъзгласен за цезар от византийския император Юстиниан II за помощта му при организирането на преврат в Константинопол, за да си върне трона, който по право принадлежал на Юстиниан. Това било най-необичайно за онова време, тъй като Цезар била титла, дадена на наследника на трона.

Хан Тервел като Свети Трибелий

С храброст и тактика запечатва името си в историята на Балканския полуостров и Европа. Така ханът, унищожил арабската орда при обсадата на Константинопол. Заради делата си българският хан е канонизиран и за светец, както от източноправославната, така и от западната католическа църква, наречен св. Тривелий (или Трибелий) Теоктист спасителят на Европа. Могъществото на българския хан е помнено и прославяно от европейските хронисти до XV век.

Кога и за кои “чичовци от Солун” пише хан Тервел

Цитираният надпис извежда нова загадка – кои са Тервеловите „чичовци от Солун“? Може би някои от предполагаемите братя на Аспарух, за които има хипотези, че тогава се намирали в Македония? Това e сериозно доказателство, че Тервел е Аспарухов син, но потвърждения за самоличността на „чичовците“ няма.

„Надписите са в лошо състояние и все пак някои епиграфи са ги разчели по този начин, но липсите в текста пораждат много неясноти.“

И така на въпроса, за кои “чичовци от Солун” пише хан Тервел, тук става дума за хан Кубер.

Кой е хан Кубер – един от “чичовци от Солун”

Кубер е български водач, който освобождава смесено българско и византийско християнско население през 670-те години, чиито предци са били прехвърлени от Източната Римска империя в Област Срем в Панония от аварите 60 години по-рано. Според научна теория той е син на Кубрат, брат на хан Аспарух и член на рода Дуло. Кубер е четвъртият син на Кубрат. Той християнският владетел на оногурските българи в степите на север от Черно море.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ