HomeИнтересноЗащо хан Тервел получава титлата кесар - втората след императора

Защо хан Тервел получава титлата кесар – втората след императора

Хан Тервел е син на Аспарух и втори владетел на Първото българско царство. Неговите дати на раждане, смърт и царуване са малко уклончивия, затова и няма да споменаваме в настоящия материал. Такива могат да бъдат приблизителни само от съществуващи източници. И, така, какви са събитията около хан Тервел и защо е получил титлата кесар, вижте сега:

Кан Тервел – Предистория

Именникът на българските царе казва, че Тервел е от рода Дуло и е царувал 21 години. Според списъка той е управлявал от 695-715 г., но като се вземат предвид историческите събития, в които е участвал е много вероятно да е управлявал малко по-късно, от около 700-721 г.

Тервел вероятно е бил християнин като дядо си. През 1972 г. е открит средновековен оловен печат с гръцки надпис „Богородице, помогни на кесаря ​​Тервел“.

Като владетел на България хан Тервел защитавал нацията си от агресори, разширявал границите й на юг в Североизточна Тракия и си спечелил прозвището „Спасител на Европа“, защото помогнал на Константинопол да удържи арабска обсада.

Признат е за светец в Българската православна църква

Празникът му се чества на 4 януари и 3 септември.

Хан Тервел подкрепя Юстиниан II в битката за трона

Най-ранните споменавания на хан Тервел са свързани с тежкото положение на византийския император Юстиниан II през годините 704-705. Когато Юстиниан бил свален от власт от съперници, той избягал в България, търсейки помощ. Тервел отговорил, като изпратил армия от 15 000 конници, за да придружи Юстиниан в стремежа си да си върне трона. При успешна реставрация Юстиниан наградил Тервел с дарове от злато, сребро и коприна. Той предава на българите областта Загория в Североизточна Тракия и обещава на Тервел ръката на дъщеря си Анастасия.

Защо хан Тервел получава титлата кесар – втората след императора

Наред с даровете в знак на благодарност и ръката на щерка си, Юстиниан също така, в уникален акт на уважение, дава на Тервел титлата кесар. Това го прави втори по ранг във Византийската империя. Това е и единственият път, когато такава чест е оказвана на чужденец.

Византийско нападение и гибелта на Юстиниан II

Три години по-късно, през 708 г., Юстиниан II се отказва от териториалната отстъпка и предприема атака, срещу българите, за да си я върне. Византийската армия се събира близо до крепостта Анхиал, днешно Поморие, за да се подготви за битка. Останали изненадани от българите и разбити в битката при Анхиал, като повечето от византийските войници били убити или пленени. Императорът успял да избяга с кораб и да се върне в Константинопол.

През 711 г., силно притиснат от бунт срещу властта му, Юстиниан отново търси помощ от България. Този път Тервел му изпраща само 3000 души. Юстиниан бил заловен от враговете си извън Константинопол и обезглавен. Новият император разрешил на войските на Тервел да се върнат у дома.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ