HomeИнтересноИнтересни фактиКое събитие превръща император Константин Велики в християнин

Кое събитие превръща император Константин Велики в християнин

Константин е първият римски император, приел християнството. Това се случва, след като станал свидетел на гледката на кръст в небето заедно с цялата си армия. Въпреки това, неговото духовно израстване и евентуално обръщане не се случват веднага с това драматично събитие. Това започнало години по-рано, докато той се намирал в Галия по границата на Рейн в Северна Европа.

Кое събитие превръща император Константин Велики в християнин

Докато Константин обмислял предстоящото избухване на война с император Максенций, през пролетта на 312 г. сл. н. е., той бил и силно разтревожен. Максенций имал опитна армия, която имала много победи зад гърба си. Той контролирал серия от добре укрепени градове в Северна Италия и от години подобрявал вече значителните укрепления на Рим.

Обръщането на римския император Константин към християнството

Константин решил да нахлуе в италианския полуостров от Галия. Това не била лесна задача, тъй като трябвало да поддържа сложна верига за доставки за армията си, като същевременно оставя някои войски, които да защитават границата на Рейн, докато го няма. Това го оставило с много по-малко сили пред врага му. Константин решил да пресече Алпите на италианския полуостров близо до планината Сенис.

Армиите му се бият на юг, докато започнал да се приближават до Рим. В знак на увереност Максенций придвижил армията си да посрещне Константин извън безопасността от защитата на града.

Събитието превръща император Константин Велики в християнин

Има два разказа за обръщането на Константин към християнството. Първият е от Лактанций, възпитател на сина на Константин и добър авторитет. Той твърди, че в Галия, преди да тръгне към Рим, Константин и неговата армия видели голям кръст в небето. Отдолу били изписани гръцките думи en toutoi nika , „В този знак победи“.

Епископ Евсевий от Кесария, римски историк, който по-късно ще написал биографията на Константин, разказва, че той и армията му са имали това видение точно, преди да започне битката извън Рим.

И двата разказа сочат, че Константин не разбрал напълно значението на това видение и се помоли за обяснение. Той мечтаел за общ християнски символ, гръцките символи chi и rho, X с R, който приличал на дълго P, пресечено от Х през средата.

Императорът обяснил небесния сън на своята армия и им казал да направят бойния стандарт, който е описан, поставяйки символа на „Висшия Бог“ върху щитовете им.

Битката при Милвийския мост

На 28 октомври 312 г. сл. н. е. битката при Милвийския мост се водила извън Рим, срещу Максенций. Константин напредвал в челните редици на битката зад инициалите на Христос, преплетени с кръст. Максенций показал знамето на Непобедимото слънце като свой боен стандарт. Пехотата на Константин, много от които били християни, решително спечелила битката. Неговата кавалерия преследва остатъците от вражеските сили през река Тибър. Самият Максенций паднал от моста в реката, докато армията му се оттегляла. Той се удави заради тежката си броня.

Видението на Константин

Евсевий казва, че Константин не знае кой бог му е дал този знак в небето, но че той е бил толкова развълнуван от видението си на кръста, че се е заклел да не се покланя на друг Бог освен този, който му е представен. Затова започнал да търси други, които биха могли да му помогнат да научи повече за това, което е видял. Известно е, че епископите редовно пътуват с Константин, Матернус от Кьолн, Ректиций от Отюн, Маринус от Арл и Осий от Кордоба. Вероятно тези епископи му потвърдили, че Исус е единственият син на Бог и че кръстът, който е видял във видението си е символ на триумфа на Исус над смъртта.

От тогава Константин се посветил изцяло на Бога и отдал в четенето на вдъхновени писания. Той направил Божиите свещеници свои близки съветници и вярвал, че е негов дълг да почита Бог, който му се явил в първоначалното видение.

Когато Константин се обявил за християнин, се смята, че една трета от Римската империя вече са били християни.

Няма основателна причина да се съмняваме в тези сведения за обръщането на Константин. Евсевий се позовава на историята за обръщането на императора към християнството през 336 г., докато изнася реч в негова чест. Четиримата други епископи, които редовно пътували с него, непрекъснато пишат за неговото духовно израстване.

По-късно християнството ще бъде превърнато в официална религия на Римската империя през 380 г. сл. н. е. при Теодосий I.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ