HomeИнтересноБългарияЗащо България се включва в Първата Световна война

Защо България се включва в Първата Световна война

Това е един от най-болезнените въпроси в нашата история. След това престъпно решени, България стига до втора национална катастрофа с огромни последици, които плащаме и до днес. Каква е причината да бъде взето подобен тип решение от страна на Фердинанд и защо няма масова съпротива срещу него?

Предисторията на решението на България

Разбира се, трябва да започнем от Втората Балканска война. Тя приключна с първата национална катастрофа за страната ни и настройва нашето общество не срещу когото трябва. Вместо да се обвинява Фердинанд и неговите формално управляващи марионетки в политиката и армията, гневът на българите успешно бива канализиран срещу останалите балкански страни. Не че нямаме основания да сме недоволни от поведение на Гърция, Сърбия и Румъния, но те не са основната причина за краха на България. По това време се ражда и фразата “съюзници-разбойници” спрямо действията на нашите бивши другари във войната срещу Османската империя. Но в Европа по това време вече започва и Първата Световна война. Лагерите между Великите сили вече са определени и остава да видим кои от останалите страни кой ще подкрепят. Ето и кои са двете враждуващи сили.

Кои Велики сили враждуват помежду си

  • Антантата – Руската империя, Франция, Великобритания
  • Тройният съюз – Германия, Австро-Унгария, Османската империя

На практика виждаме , че воюват всички Велики сили. Това са старите колониални сили в лицето на Антантата, които искат да запазят съществуващия ред и новите гладни суперсили, най-вече в лицето на обединена Германия(1870), която иска своето парче от баницата на света. Така или иначе е очевидно за всеки, че ресурсите, които има Антантана са в пъти по-големи и предимството е на тяхна страна. Това кара и българските управници да изчакват да видят как ще се развият военните действия. Това води и до обявяване на неутралитет през август 1914 година от правителството на Васил Радославов.

Защо България става изключително важна през 1915

Ходът на военните действия все повече се доближава до пределите на нашите граници. Ако погледнем на картата ще видим, че България е ключов фактор, който може да наклони везните в битката между тези сили. За Централните сили, България осигурява връзката между Австро-Унгария и Османската империя, а това означава, че Германия ще има достъп до суровините от Азия, които са жизнено важни за нейната икономика. От друга страна, по време на Балканските войни става ясно, че България има най-силната армия на Балканите и може да окаже огромно влияние върху събитията. Това води след себе до сериозно ухажване от двете страни върху България. Типаж като Фердинанд се чувсгва в свои води и започна да изнудва и двете страни за по-добри условия. Този период е наречен българското лято на 1915 година. За съжаление се стига и до есента и на 14 октомври 1915 година, България се включна на сграната на Централните сили.

Защо България се включва на грешната страна

Причините са много, но има няколко, които задължително трябва да се отбележат:

  • Обещанието за повече територия – Тройният съюз обещава много повече територия на България – тоест всички земи от времето на Балканския съюз. Причината за това е, че те трябва да се вземат от Сърбия, Гърция и Румъния, което не е проблем, тъй като те са на страната на Антантата
  • Съюзници-Разбойници в Антантата – Както отбелязах в горната точка, останалите страни от Балканския съюз са на страната на Антантана. Това означава, че претенциите на България няма как да се реализират изцяло, ако влезе в този съюз. Това е съобщено на българските представители по време на преговорите. Още повече мъстта срещу тези държави е водещ фактор за българските управляващи
  • Победите на Тройния съюз на фронта – По това време, Тройният съюз успява да спечели поредица от важни победи, които им дават предимство на фронта. Това са спирането на руснаците на Източния фронт от немците, доближането до Париж и провалът на англичаните в десанта при Дарданелите. Това дава допълнителен бонус към решението на българските управленици
  • Ролята на Фердинанд – Фердинанд се играе и с двете страни, но в последните години, много историци представят информация за това, че той получава сериозен паричен бонус от немска страна. Тези пари подсигуряват неговото решение.
  • Успешният заем от немска страна – Една страна българска поговорка гласи, че трябва да следим движението на парите. За да се води война, трябват много пари за армията и нейното въоръжаване. Тези пари ги няма в България по това време и съответно трябва заем. Този заем е осигурен много по-бързо от немска страна и това също предопредя решението на България.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ