HomeИнтересноИнтересни фактиМитът за Прометей: Защо Зевс се страхува единствено от него?

Митът за Прометей: Защо Зевс се страхува единствено от него?

Сега ще ви представя историята на един от най-важните образи в древногръцката митология. Това е титанът Прометей. Той помага на Зевс да дойде на власт, но въпреки това бива наказан от гръмовержецът. Прометей е и единственият, който знае тайната как да бъде победен най-силният от олимпийските богове.

Каква е историята на Прометей

Прометей е един от най-известните и силни титани. Въпреки това, той се включва на страната на Зевс срещу своите събратя. Причината за това е, че той не е съгласен с тираничния начин на управление на Кронос. Прометей играе ключова роля в победата на Зевс над титаните, но гръмовержецът не му се отблагодарява подобаващо. Тук вече има различни вариации на историята на Прометей, но най-популярната е, че той дава огъня на хората въпреки изричната забрана на Зевс. В началото на управлението си Зевс е представен като абсолютно тираничен и деспотичен бог, който налага волята си силово над останалите. Това не се харесва на Прометей, който не е съгласен да смени една тирания с друга.

Защо огънят разпалва враждата между Зевс и Прометей

За Прометей се знае, че обичал хората. Дори някои смятат, че неговият син Девкалион е родоначалникът на човешкия род. Поради тази причина, Прометей обучавал хората и подобрявал живота им. Той си позволил за открадне божественият огън от Олимп и да го даде на хората. Това довело до страшен гняв от страна на гръмовержеца и той измислил сурово наказание за провинилия се титан.

Какво е наказанието на Прометей

Той бива прикован от неговия приятел Хефест. Той бил прикован с нечупливи вериги към огромна скала. Всеки ден там долитал огромен орел, който разкъсвал черният му дроб. Всяка нощ, този важен орган зараствал отново. По този начин, гордият титан бил подложен на огромни мъки, които продължили в течение на векове. В един такъв момент Прометей издал една страшна тайна, която знаел.

Каква е тайната на Прометей

Прометей знаел тайната как да бъде победен Зевс. Той казала на най-силния олимпийски бог, че проклятието на баща му Кронос ще се изпълни и ще бъде свален от власт. Според Прометей, само той знаел как може да се отклони тази съдба от главата на Зевс. Разбира се, това не подобрило положението на Прометей и той продължил да бъде подложен на огромни мъки, за да може да се разбере тази важна информация.

Кой спасява Прометей и защо той издава тайната на Зевс

Това продължило в течение на векове. Но Зевс постепенно променил начина си на управление и почнал да зачита неписаните закони на управление. Той помилвал и разбунтувалите се титани срещу него. Те отишли при събрата си Прометей и го молили да се покори на Зевс. Тогава на това място в края на света се появил големият герой Херкулес. Той бил ужасен от мъченията на които бил подложен Прометей. Изчакал да се появи огромният орел, който изяждал черният дроб на титана и го убил с лъка си. Тогава долетял Хермес и обещал освобождението на титана, ако им разкрие тайната на това как можел да бъде победен Зевс. Прометей виждайки промяната в обстоятелствата и в поведението на Зевс, им разкрил тайната.

Кой можел да победи Зевс

Ако Зевс имал син от богинята Тетида, то той щял да бъде по-силен от гръмовержеца. Причината е, че мойрите били пророкували, че всеки син на Тетида щял да бъде по-силен от баща си. Поради тази причина, Тетида била определена за жена на големия герой Пелей и от техния брак се родил големият герой Ахил.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ