HomeИнтересноБългарияЗащо хан Омуртаг извършва масови гонения на християните в България

Защо хан Омуртаг извършва масови гонения на християните в България

Кан Сюбиги Омуртаг, наследява баща си Крум на престола през 814 г.. Той управлява до 831 г.

Кой всъщност е Хан Омуртаг

Омуртаг води успешни войни срещу Франкската империя и хазарите, а новите граници на българската държава са установени още на северозапад близо до Белград и Браничево. На изток държавата се разширява чак до Днепър. Тези войни са започнати от враговете на България и според историческите извори корабите на хан Омуртаг са плавали до средното течение на Дунав. Единствено войните с Византия са неуспешни, а резултатите от тях бележат прелом в българската дипломация.

Защо хан Омуртаг извършва масови гонения на християните в България

Подписан е мирен договор за срок от тридесет години, който тушира ​​напрежението на българо-византийската граница. Византийските пленници са разменени за славяни от имперските територии. При сключването на мирния договор двамата владетели изразяват уважението си един към друг. Така всеки полага клетва по ритуала на другия, византийският император извършва българския езически ритуал, а пратениците на хан Омуртаг преминават, през християнската церемония.

Хан Омуртаг и масовите гонения на християни в България

Освен това българската армия помага за потушаването на селски бунт срещу василевса в Константинопол, воден от Тома Славянина. С дипломатическо умение и военна мощ Омуртаг успял да се справи и с унгарците, като по този начин поддържал мира на своите поданици. Той овладял твърдо вътрешните работи, завършвайки процеса на консолидация на България като единна и мощна държава. Оженил се за славянка и дал на първородния си син славянско име: Енравота. След това дал славянско име и на втория си син: Звиница. Това име носело мощна символика. И тъй като те били управляващият елит, щели да прокарат славянския дневен ред. Българите настоявали за славянски имена, славянска култура и особено славянски език, защото българите били господстващата класа. Ето защо съвременният български е толкова лексикално доминиран от езика на славяните.

Управлението на Омуртаг

То било твърдо. Всеки дръзнал да посегне на територията на България или да урони могъществото на държавата, бил наказван жестоко. От самото начало в България царяла свобода на вероизповеданието, всеки бил свободен да се покланя, на когото и както иска. Всички, освен християните.

Българите гледали на християните, особено на християнските свещеници, като на агенти на Византия. Византия била Свещената християнска Римска империя. Тя направила всичко възможно да преобразува всички и да използва религията като политически инструмент.

Хан Омуртаг преследвал проповедниците на християнството

Те били дошли в България от съседна Византия. Дори първородният му син Енравота, който се осмели да приеме християнството, станал жертва на това преследване и му било отказано наследяване на трона.

Годините на мира позволили на хана да се включи в активно строителство. От този период са големите строежи на българите в Плиска, Мадара и Преслав.

Омуртаг, великият строител

„Макар и добър живот да е водил, човек ще умре и друг ще се роди. Нека по-късно роденият, който види това, помни създателя му“.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ