HomeИнтересноБългарияЗащо се стига до ослепяването на Владимир Расате от княз Борис I

Защо се стига до ослепяването на Владимир Расате от княз Борис I

Знаете ли, кой е Владимир-Расате? Той е владетел на Първото българско царство от 889 до 893 г. Какво друго помни историята за него, научете сега…

Кой е бил Владимир Расате – биография

През 853 или 854 г. българската армия, водена от Владимир, син на Борис I от България, нахлува в Сърбия в опит да отмъсти за предишното поражение на Пресиян през 839-842 г.

Сръбската армия, водена от Мутимир и братята му, разбива българите, пленявайки Владимир и 12 боляри. Тогава Борис I и Мутимир се споразумели  за мир (и може би за съюз, а Мутимир изпратил синовете си Прибислав и Стефан до границата, за да ескортират затворниците. Там те си разменили вещи в знак на мир. Борис им дал „богати дарове“, а на него му дали „две робини, два сокола, две кучета и 80 кожи“.

Владимир става владетел

Той приема титлата  княз на България, когато баща му Борис-Михаил I приема името Михаил – след кръщението си. Самият той решава да се оттегли в манастир, след управление от 36 години. Запазените печати с надпис “Михаил Монах, който е архонт на българите” обаче подсказват, че Борис I никога не се е отказал напълно от властта си.

Владимир-Расате е най-старият от синовете на Борис-Михаил и може би единственият от тях, роден преди приемането на християнството от Борис.

Според император Константин VII Багрянородни Владимир е взел участие в българско нашествие в сръбските земи, предшестващо християнизацията на България. Малкото, което се знае за неговото управление, включва военен съюз, който той сключва през 892 г. с източнофранкския (немски) крал Арнулф от Каринтия, срещу Великоморавия. Това имайки предвид интересите на Византийската империя било косвено насочено срещу Константинопол. То представлявало и сериозно отклонение от провизантийската политика на баща му.

Кое провокирало ослепяването на Владимир Расате

Владимир е запомнен главно с опита си да елиминира християнството в България и възстановяването на езичеството. За това събитие говори Константин Преславски в своето Поучително евангелие. Владимир започва процеса на разрушаване на християнските храмове и преследване на духовниците, защото ги смята за оръдие на Византия и нейните усилия да повлияе на българското царство.

Защо се стига до ослепяването на Владимир Расате от княз Борис I

Действията на Владимир-Расате обаче не са добре приети от населението и аристокрацията. Той е подкрепен само от няколко боляри. Затова през 893 г. Борис I напуска манастира, който обитава и изгонва сина си. Той нарежда ослепяването на Владимир Расате и го хвърли в тъмница, където следите му изчезват.

Борис поставя третия си син Симеон на българския престол по време на Преславския събор, което само по себе си е пряка последица от злополучния опит на Владимир-Расате да възстанови езичеството.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ