HomeИнтересноНаучете легендата за срещата между Св Иван Рилски и Цар Петър

Научете легендата за срещата между Св Иван Рилски и Цар Петър

Легендите са за това да ни представят нещо от миналото по воя вълнуващ и необикновен начин. Чували ли сте легенда за срещата между Свети Иван Рилски и цар Петър? Нека ви я разкажем…

Легенда за Свети Иван Рилски и цар Петър

След като избягал от родното си село Скрино, а после и от пещерата над него, подгонен от лоши местни хора, Св. Иван Рилски се заселил високо в Рила планина в една пещера, където се отдал на пост и молитви.

И тук отшелникът не останал скрит от човеците. Най-напред го открили овчари. Вестта за него бързо се разнесла из околните долини и полета. Много хора от различни места идвали да видят и чуят светеца. Някои от тях водели със себе си болни. Със силни молитви преподобният измолвал от Бога за всички здраве.

Какво още разказва легендата за срещата между Св Иван Рилски и Цар Петър

Слухът за неговите удивителни подвизи стигнал и до благочестивия цар Петър. И той поискал да се срещне със светеца – да го види и да разговаря с него. Тръгнал със свитата си срещу течението на река Рилска и се изкачил на един висок връх.

Невъзможно му било да стигне до пещерата и затова изпратил двама от слугите си с дарове от злато и плодове да предадат желанието му за среща.

Св. Иван приел с благодарност плодовете, но златото върнал, защото не му било нужно. Скромен и смирен, той отклонил срещата с царя. В писмо му изложил нужното за него и за държавата. Освен това, светецът поръчал на слугите да запалят огън на върха, където се намирал царя. Това било сторено веднага, а от пещерата си Св. Иван също запалил огън. Там, където се срещнал димът от двата огъня, долу на това място трябвало да се изгради манастир.

Върхът, от който царят запалил огъня и след това дълбоко се поклонил на светеца, бил наречен „Царев връх”. И до днес се вярва, че мястото, дето е коленичил цар Петър се познава по двете трапчинки на земята, останали от коленете му и там трева не никне. А дето си бил сложил короната царя, винаги расте голям венец от перуники.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ