HomeИнтересноБългарияЗащо Стара Загора е известен като градът на правите улици

Защо Стара Загора е известен като градът на правите улици

Казват, на ​​Стара Загора градът на поетите, липите, красивите жени и правите улици… И с право. Ако се потопите в историята на древния град, ще разберете много интересни факти и събития за него:

Стара Загора – градът на правите улици

Стара Загора е стар град, разположен в подножието на Средна гора. Намира се в Южна България, в Горнотракийската низина, на кръстопътя на пътищата от Пловдив за Черно море и от Дунав за Егейско море.

Климатът е умереноконтинентален, с някои елементи на средиземноморско влияние и средна годишна температура 12,8 градуса по Целзий. Общината се радва на кратка, мека зима и сухо, топло лято.

Естествени подземни минерални извори се намират на 14 километра от Стара Загора в живописната Средногорска котловина, където се намират Старозагорските минерални бани. Тази вода е полезна при лечение на неврологични, гинекологични, бъбречни и чревни заболявания. Чистият свеж планински въздух и приятният климат благоприятстват лечението на респираторни заболявания, както и общото ободряване. Тези подземни води са богати на минерали и вкус, предоставяйки на потенциалния инвеститор възможности за успешно бутилиране и износ и възможност за туризъм.

Защо Стара Загора е известен като градът на правите улици

Ако се чудите, защо казват на Стара Загора градът на правите улици, то истината е, че погледнат от птичи поглед, действително представлява мрежа от прави маркировки – улици, булеварди, очертания, пресичащи се пътеки и пр.

Старозагорският регион, разположен на кръстопътя на множество цивилизации, носи особен блясък от своето минало. Той е скрит в дълбините на хилядолетията. Обитавана от траки, древни гърци, римляни, славяни, османци и българи, тази антична земя носи безсмъртното историческо свидетелство за своите минали цивилизации.

Стара Загора – минало и настояще

Град Стара Загора е опожарен до основи и възкресен от пепелища в редица опустошителни пожари. Той навлиза в модерната епоха като важен културен център и като жизненоважна процъфтяваща общност с озеленени улици, оживени кафенета и красиви паркове.

Регионът на Стара Загора има културна традиция с внушителен брой талантливи поети, писатели, художници, музиканти и актьори. Националният оперен театър в Стара Загора, основан през 1928 г., е първата провинциална оперна трупа в България и продължава да предлага опери от световна класа.

През цялата година се провеждат множество културни събития – Фестивалите на оперното и балетно изкуство, на старата градска песен, на фестивала на детската песен, Тракия пее и танцува; и Лазаровските обреди с народни песни и танци и много други.

Забележителности в Стара Загора

Предложенията за стил на живот в града включват музеи, библиотеки, художествени галерии, духов оркестър, кина, спортни стадиони, център за обучение по конен спорт, римски руини и много прекрасни паркове.

Парк Аязмото

Вечно зеления парк Аязмото доминира в северната част на града с 939 акра екзотични дървета, астрономическа обсерватория, зоологическа градина, детски площадки, спортен комплекс и открит театър, където се провежда Националният фестивал на циганската музика и песни провеждани всяко лято. Това е популярно място за събиране през уикенда.

Берекетска могила

Югозападно от град Стара Загора се намират руините на най-голямото праисторическо селище, открито в България, датиращо от ранния неолит – от 6-то хилядолетие пр. н. е. до 12-ти век сл. н. е. Източно от могилата е открит некропол (гробище) от ранната бронзова епоха, III хил. пр. н. е.

Неолитни жилища

Останките от две къщи от селище от новокаменната епоха, датиращо от 6-то хилядолетие пр. н. е., в Стара Загора се считат за форум на античния град Августа Траяна. Този античен форум е един от най-добре запазените от това ранно време, открити до днес на европейския континент.

Южна порта на Августа Триана

Изложени в долното ниво на административна сграда на ул. “Руские” 38, в укрепена част от стените, са останките от входната порта на античния град Августа Триана.

Близката „Долина на розите“

Тази базилика е магически преобразена със спиращи дъха цъфтежи през май и началото на юни всяка година, когато се празнува „Фестивалът на розите“.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ