HomeИнтересноНаучете уникалната история на Наум Преславски останал в сянката на Климент Охридски

Научете уникалната история на Наум Преславски останал в сянката на Климент Охридски

Свети Наум Охридски. Той е един от петимата най-предани ученици на първите славянски просветители – Св. Кирил и Методий.

Научете уникалната история на Наум Преславски

Наум израства в Мизия и участва в Моравската мисия на Светите братя Кирил и Методий.

Реално малко са оскъдни сведенията за живота му, преди идването му в България. Според някои източници, той е роден в Мизия, а родителите му са от знатен род. Той се присъединил към братята Кирил и Методи, защото от малък презирал богатствата, разкоша и благородството. По данни от житието на Методи, Кирил и Климент Охридски, Наум също е участвал с тях в мисията им през 868 г. във Великоморавия, където е ръкоположен в Рим.

Малко по-късно през 886 г. Наум Преславски е изгонен от Великоморавия. Заради съпротивата си срещу германския клир прекарва кратко време в затвор. Завръща се в България наред с Климент, Горазд, Ангеларий и Сава. Намира убежище отделно от спътниците си. Константин Преславски е ученик на Методий.

През 885 г. и след смъртта на св. Методий Преславски се завръща в България заедно с Ангеларий и Климент. Там той става един от най-известните учени на Преславската книжовна школа. Когато през 893 г.,  св. Климент Охридски става епископ на Дрембица, св. Наум напуска Преслав, отива в областта Кутмичевица и и заема учителска длъжност.

Защо Наум Преславски останал в сянката на Климент Охридски

През 900 г. Наум се оттегля в манастир край Охрид и продължава просветителската си дейност.

През 910 г. е погребан в църквата на основания от него манастир край Охридското езеро и скоро след това е канонизиран за светец.

В памет на Св. Наум

Построен е манастирът „Св. Наум“ намиращ се на Охридското езеро.

Наум е сред основоположниците на първоначално намиращата се в Плиска Преславската книжовна школа. Там той работи в периода 886 и 893 г. След като Климент Охридски, през 893 г. е избран за епископ на Дрембица, Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. Именно в този период е и посъроен манастирът на Охридското езеро, който по-късно е кръстен на него.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ