HomeИнтересноБългарияЗнаете ли къде е погребан Фердинанд?

Знаете ли къде е погребан Фердинанд?

Фердинанд Сакскобурготски е владетел на България от 1887 до 1918 г. и оставя доста противоречиво наследство след себе си. Въпреки че управлението му приключва с абдикацията на 03 октомври 1918 г., историята му не свършва дотук. Знаете ли къде е погребан? Прочетете, за да разберете какво се е случило с цар Фердинанд след абдикацията му.

Какво се случва с Фердинанд след абдикацията му

След като братовчед му, австрийският император Карл I, не му разрешава да остане в именията си в Унгария (днешна Австрия), Фердинанд се настанява град Кобург, Германия, където живее от 7 октомври 1918 г. до смъртта си. През това време той получава пенсия от германското правителство за известно време.Посещава различни научни конгреси и конференции в Южна Америка и Африка по теми свързани с орнитологията и ботаниката.

Фердинанд и отношенията му с България

Въпреки многобройните опити и неговото желание изразено в писмата към сина му Борис III , на Фердинанд никога повече не е позволено да посети България. Голяма част от историците предполагат, че причината е , че синът му се е притеснявал, че може да бъде изместен от трона от баща си или да се опита да се намеси в политиката на страната.Тези твърдения трудно могат да бъдат доказани, но така или иначе фактите говорят, че Борис III се е пазел от баща си и не го е допуснал повече да стъпи на българска земя. Фердинанд умира на преклонна възраст в дома си в Кобург на 10 септември 1948 г., след като преживява и двамата си сина и края на династията в България.

Какво е последното желание на Фердинанд

Последното желание на Фердинад, което той споделя, е да бъде погребан в страната , в която е царувал. Тъй като не получава това разрешение от властите в България, неговият ковчег се намира в критата на “Свети Августин” в Кобург, където изчаква развитието на ситуацията. Около него са разположени ковчезите на неговите родители.

Поради факта, че последното желание на Фердинанд не е удовлетворено, той не е погребан в посочената църква, а саркофагът му е само временно положен там.

Всички ние , които се интересуваме от историята на България, сме запознати с противоречивата личност на Фердинанд. Известен в европейската преса с прякора Лисицата, той успява да лавира между европейските сили и да използва противоречията им. От друга страна, тази негова хазартна политика води до тежките поражения на младата ни държава в конфликтите през Втората Балканска и Първата Световна война – наследство , което оказва своята тежест в следващите години.

Дали последното желание на Фердинанд трябва да бъде удовлетворено е много спорен въпрос, който трябва да бъде разгледан много внимателно преди да сме вземе окончателно решение.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ