HomeИнтересноИнтересни фактиПрез коя година Юрий Гагарин излита в открития Космос

През коя година Юрий Гагарин излита в открития Космос

Всички са чували за съветски космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Той е роден на 9 март 1934 г., близо до Гжацк, Русия (бившият СССР). Преди да отговорим на въпроса през коя година Юрий Гагарин излита в открития Космос, нека ви разкажем, малко от предисторията:

Кой първи излита в открития Космос

Дълбоко в брезова гора в района на Шьолковски североизточно от Москва, далеч от главната магистрала за града и скрита от любопитни очи, се издигаше малка, старомодна двуетажна сграда, наполовина заровена в снега. Навсякъде снегът лежеше по земята, дори по-дебел, отколкото беше на осем хиляди километра във Вашингтон. Беше се натрупал върху стръмния покрив на сградата, върху надвисналата веранда на входната врата и върху преплетените клони на брезите, подчертавайки тежката тишина на гората.

Освен любопитното местоположение, в самата сграда нямаше нищо особено забележително. Може би самата му анонимност е помогнала да се прикрие истинската му цел. Защото в тази невзрачна сграда, разположена насред гората, всъщност се е помещавала една от най-секретните институции в СССР.

Кодовото му наименование е Военно поделение 26266, но е известно и с инициалите си ЦПК или Центр Подготовки Космонавтов: Центърът за подготовка на космонавти. И именно тук в тази конкретна сряда, 18 януари 1961 г. – два дни преди встъпването в длъжност на президента Джон Ф. Кенеди във Вашингтон и ден преди избирането на Алън Шепърд за първия астронавт на Америка – шестима мъже се състезавали да бъдат първият космонавт на Съветския съюз Съюзът, ако не и в светът.

Из: Извадка от историята на Гагарин, през погледа в завладяващата и подробно проучена книга на Стивън Уокър Отвъд, от която е взет споменатия откъс.

През коя година Юрий Гагарин излита в открития Космос

Годината е 1961 г. Тогава Гагарин става първият човек, пътувал в космоса.

История на първия полет в Космоса

Преди 62 години, рано сутринта на 12 април 1961 г., пилотът на съветските военновъздушни сили Юрий Гагарин бил изстрелян от Казахстан, Восток-1 в Космоса. Така той изпреварва с малко (три седмици), американеца Алън Шепърд и така става първият човек, пътувал извън земната атмосфера в тъмната тишина на космоса.

Кой е Юрий Гагарин

Той бил син на дърводелец в колективна ферма. Гагарин завършвал като формовчик в търговско училище близо до Москва през 1951 г. След това продължил обучението си в индустриалния колеж в Саратов и едновременно с това изкарал курс по летене. След като завършил този курс, постъпил в училището за кадети на съветските ВВС в Оренбург, което завършил, през 1957 г.

През коя година Юрий излита в открития Космос

Гагарин излита в космоса със своя космически кораб “Восток 1”. Той е изстрелян в 9:07 сутрешно московско време на 12 април 1961 г. Обиколил Земята веднъж за 1 час и 29 минути на максимална надморска височина от 187 мили (301 км) и кацнал в 10:55 сутрешно време в Съветския съюз. Неговият космически полет му донесъл незабавна световна слава. Награден е с орден Ленин и със званията Герой на Съветския съюз и Летец-космонавт на Съветския съюз. В негова чест са издигнати паметници, а улиците били преименувани още по онова време в негова чест и из целия Съветски съюз.

Гагарин никога повече не излетял в космоса, но участвал активно в обучението на други космонавти. Той правил няколко обиколки в други нации след историческия си полет, а от 1962 г. служи като депутат във Върховния съвет. Гагарин загинал заедно с друг пилот при катастрофата на двуместен реактивен самолет по време на това, което е описано като рутинен тренировъчен полет. Починал е на 27 март 1968 г., близо до Москва.

Прахът му е поставен в ниша в стената на Кремъл. След смъртта му през 1968 г. град Гжацк е преименуван на Гагарин.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ