HomeИнтересноБългарияЗнаете ли къде е роден Георги Бенковски

Знаете ли къде е роден Георги Бенковски

Годината е 1843 г., а датата 21 септември. Това е рожденият ден на е роден Георги Бенковски. Той е един от най-известните български революционери в историята на родината ни.

Той е главен организатори на Априлското въстание, през 1876 година. Бенковски е ръководи IV Революционен окръг и е водач на известната по онова време Хвърковата чета. Той мобилизира в конен отряд, над 200 души. Последните допринасят развитието на Априлското въстание.

Георги Бенковски следва идеята за свободата на България и по този начин допринася за постигане на независимостта на държавата ни.

Истинският революционер Георги Бенковски

Истинското му име е Гаврил Груев Хлътев. Както споменахме по-горе роден е в 1843 година в град Копривщица.

Като малък той има две сестри, които са и по-големи от него. Казват се Васила и Куна. Баща им е ценен търговец за района, а майка им се грижи по отглеждане и възпитание на децата.

От 1848 година бащата на Гаврил умира и това е голямо премеждие за цялото им семейство. Страдат от липса на финанси, в невръстна възраст, той едва успява да завърши в основното училище 3 клас, в Копривщица. После майка му го изпраща да учи занаят при един местните търговци. Още от малко момче той се занимава с терзийство. После става абаджийски чирак, а на по-късен етап се занимава с търговия.

Така Гаврил Груев Хлътев отваря свой магазин и се занимава с големите пазари в Анадола и Цариград. Създава стабилни връзки с търговци от местно ниво и се стреми да развие и усъвършенства собствения си бизнес. Търговските занимания много променят мисленето му.

В продължение на 10 пълни години, той пътува из Османската империя търсейки своето призвание. Още като младеж се чувствал неудовлетворен от работата и все искал да постигне нещо значимо в живота.

Така Гаврил посещава Смирна, Измир, Цариград, Александрия, Анадола и други и се хваща на работа, за да се издържа. Не минава дълго и се запалва по революционното дело, където остава запомнен с делата и действията си. И днес всички знаят за Априлското въстание в Копривщица, родния град на Георги Бенковски (20 април 1876 година)

На 25 май 1876 година, след тежко сражение в местността Костина, Бенковски е ранен смъртно. Умира от раните си, но остава в историята като един от най-великите  български организатори и революционери в Априлското въстание. Неговото дело се пази винаги в българската история, а в негова паметта почест отдават хиляди българи.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ