HomeИнтересноБългарияЗнаете ли къде е роден Христо Ботев

Знаете ли къде е роден Христо Ботев

За героичният подвих и несломимият дух на Христо Ботев е чувал всеки българин. Същността му буди силно възхищение и такива личности няма да са забравени никога. Животът и дните на революционера преминават в множество спънки, трудности,  саможертви, борба. Така съвсем млад той загива едва на 28-години. И до наши дни паметта му е жива, а великите дела събуждат възхищение и са за пример поколение, след поколение.

Така, макар за кратко животът на Христо Ботев е обагрен от множество дейности. Това го прави пъстър и смислен, а така и оставя светла диря след себе си. Христо Ботев е поет, публицист и винаги готов на саможертви. Той се бори и дава живота си за Родината.

И така, за да си припомним някои неща, нека погледнем в биографията на Ботев

Къде е роден Христо Ботев?

На пръв поглед отговорът е известен. От училище и редица източници знаем, че градът е Калофер. И все пак това, което не знаем е, че години наред историци спорят по темата. Споменава се и друго родно място. Но, как е възможно това и може ли един човек да е роден на няколко места?

Някои твърдят, че поетът е от Карлово, а едва, когато бил новородено на 3 дни, семейството му се мести в Калофер.

Според други хипотези, врачанското село Осен е родното място на Ботев. Нека разгледаме някои предположения и факти!

Калофер

От училище сме научили, че Христо Ботев е родом от Калофер. Самият той твърди това в свои документ от 1868 година, където в заявление за постъпване в училище в Букурещ, той пише:

“Аз, долуподписаният, по вероизповедание православен, народност – българин, роден в град Калофер, окръг Карлово, област Пловдивска, желая да усвоя медицинското изкуство…”.

Село Осен

И така, докато историците казват, че Ботев е родом от Калофер, през това време се появила и легенда, която гласи друго. Според легендата в с. Осен преподавал Ботьо Петков и на това е мястото, му се родил първородният син Христо.

Понеже нямало църква, детето е кръстено в храма на съседното село Девене. Уви доказателство за това писмено, черно на бяло няма, защото именно тази страница от регистъра се оказала откъсната. Така за единствено доказателство послужила публицистиката от самия Ботев.

В “Примери от турско правосъдие”, 1871 година той написал:

“Такива чувства изпитах, като влизах и в родното си село Осен, до Враца…”, “моето родно село Осен, до Враца, срещнах попа и питам, как е, бе, попе, кво стана с кравите”.

Карлово

Третият град, спряган за роден край на Ботев е Карлово. Има предположения, че е тук е роден, както бащата на Христо, така и синът му. Тези твърдения са подсилени и от интересна история. В нея поетът разказва, че след Освобождението брат му отишъл в общината в Карлово и поискал да му купят къщата на баща си, за да построи друга в София. За искането си, обаче получил отказ. Тогава в яростта си казал: “Ще ви потрябва, защото, ако не я купите, ще казвам, че брат ми е от Калофер.” Общинарите отново отказали и така обещанието е спазено.

И така, братът и бащата на Христо Ботев посочили град Карлово като родно място на революционера. Това сторили докато пишели препоръчително писмо в гимназията на Одеса.

В заключение:

Дори да не даваме конкретен отговор по тази тема, то е сигурно едно: независимо къде е роден Христо Ботев си остава видно изявена личност, която е оставя ярък отпечатък в българското самосъзнание. Нека героичните му дела винаги бъдат помнени и славени, предавани на родната памет!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ