HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли кой е измислил дънките - облеклото за всекидневна употреба

Знаете ли кой е измислил дънките – облеклото за всекидневна употреба

Дънките са панталони от памучен плат, обикновено син или индиго. Имат нитове на задните шевове на джобовете. Техният прародител е Леви Щраус. Той ги шиел за работа. Това било в годината 1853 г.

Историята на развитието

През 15 век моряците от Италия носели брезентови панталони. Това се дължало на факта, че ветроходният флот бил в упадък, платната практически не били зашити и имало много плат. Тези панталони са наречени “Гени”, след известно време започнали да се наричат ​​​​по американски начин – “дънки”.

През 18 век е публикувана „Книга с образци на текстилната промишленост на Франция“, в която са описани осем вида панталони от онова време, които много приличали на дънките, които познаваме в тяхната най-обичайна форма.

Съвременната история на дънките е свързана с германец от еврейски произход – Лейба Щраус, син на шивач. Добре познатото име Леви Щраус получава от американските моряци, които го наричат ​​така, когато през 1853 г. решава да се премести в Съединените щати. Със себе си на пътя той взел само ролка плат (цялото имущество, наследено от баща му). За да се храни по някакъв начин, Леви започва да прави платнени палатки по поръчка.

Историята на дънките

Веднъж местен златотърсач му казал, че ако има хубави панталони, може да прекарва нощите си под дърветата, а не само в палатка. Щраус без колебание се заел с работа, ушил първите платнени панталони и продал продукта на трудолюбив работник за малко повече от един долар. Така Леви се сдобил с първите клиенти, сред златотърсачите за панталони от масивно платно.

През 1853 г. отваря свое ателие, където изработва панталони за работническата класа. Освен това самият Леви посещава местата на пребиваване на търсачите на злато, показвайки стоките си и записвайки исканията на потенциалните купувачи. Така има бримки за колан, двойна линия с повишена издръжливост, джобове с голяма дълбочина.

И все пак, през 1860 г. търсенето на продукта намалява. Причината е, че джобовете на панталона бързо се отделили от тежки слитъци злато. По това време друг майстор – Джейкъб Дейвис донесъл подобрените продуктите. Той изчезнал с идеята за запояване на копчета от конска сбруя към основата на шевовете на джобовете. Тъй като Джейкъб нямал достатъчно средства, за да патентова изобретението си, направил тандем с Щраус. Така поставили нитове на джобовете, както отпред, така и отзад.

Кой е измислил Дънките

Щраус започва да прави дънки не само от платно, но и от плътна памучна тъкан – кепър или деним. Годината е 1886 и е белязана от появата на кожен етикет, върху дънките. Мините, разположени в Сан Франциско, постепенно се изчерпали, златотърсачите се разпръснали в други американски градове. Оттогава дънките са се разпространили ​​при хората, превръщайки се в дрехи на обикновените хора.

Дънките идват в Съветския съюз през 1957 г., по време на Световния младежки фестивал, веднага се превръщат в символ на свобода и успех.

В днешно време може да си купите дънки във всеки магазин, но съвсем наскоро това беше истински проблем. Тази дреха беше забранена, превръщайки се в стока за спекулации. Отличителна черта на истинските дънки е износването. Не всеки можело да купи такава модерна тенденция, така че панталоните били изварявани с белота

Дънки

Сега дънките отдавна са престанали да бъдат нещо рядко и необичайно. Почти всеки има дънки в гардероба си. Подходящи са за всеки тип и стил облекло.

Може да говорите за дънките дълго време, но едно е ясно – вече никой от нас не може да си представи гардероба си без тези дрехи. Особено пламенните дендита и модата имат няколко чифта такива панталони: различни стилове, цветове и модели.

Благодарим ти, Леви Щраус!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ