HomeИнтересноБългарияЗнаете ли къде е роден Паисий Хилендарски?

Знаете ли къде е роден Паисий Хилендарски?

Паисий Хилендарски е български монах и учен, роден през 1722 г. Известен е с написването на “История славянобългарска” – един от най-ранните писмени трудове по история на България.Има много спорове през години по този въпрос, но за съжаление няма окончателен отговор. Нека да разгледаме доказателствата, с които разполагаме, и да се опитаме да сглобим заедно къде е роден.

Какво знаем за Паисий Хилендарски

Основният източник на информация за живота на Паисий Хилендарски идва от собствените му автобиографични бележки в “История славянобългарска”, записите в Хилендарските кондики, както и от някои писма. Според тези източници той е роден през 1722 г. със светското име Пенко или Петър в Самоковската епархия. Самият Паисий пише в своя труд, че е дошъл на Атон от Самоковската епархия през 1745 г., когато е бил на 23 години.

Къде е роден Паисий – хипотези

Предвид тази информация историците предполагат, че родното му място би могло да се намира някъде в района на Самоковската епархия, като например Банско, Белово, Доспей или Кралев дол. Засега обаче няма категорични доказателства за нито едно от тези места. Това, което знаем със сигурност, е, че Паисий е бил много образован човек и твърди, че е завършил “История славянобългарска” на 40-годишна възраст, което означава, че трябва да е получил някакво формално образование преди това.За първит път темата за родното му място се повдига пред 1912 година, когато висш български духовник поддържа тезата, че е родом от Банско. По-късно тази хипотеза също се подкрепя и от известния български литературен историк Йордан Иванов.Той намира информация в Кондиката от Хилендарският манастир, като се опитва по логически път да възстанови биографията на Паисий. Доказателствата в подкрепа на твърдението , че е роден в Банско, са свързани с втория баща на Паисий, който е богат търговец от Банско и развива дейността си там. Освен това по-малкият му полу-брат продължава тази насоченост в региона.

Това становище не е подкрепено от други изследователи като в последните години се повдига спор относно кое е родното място на българския светец.

Макар че може би никога няма да сме сигурни къде точно е роден Паисий Хилендарски, това, в което можем да сме сигурни, е, че той е имал впечатляващо ниво на образование предвид епохата си, което му е позволило да напише толкова влиятелен труд като “История славянобългарска”. Приносът му към пробуждане на българското самосъзнание от тъмата на забравата служи като основа на цялото Българско Възраждане.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ