HomeИнтересноБългарияЗнаете ли къде е роден Софроний Врачански

Знаете ли къде е роден Софроний Врачански

Софроний Врачански (известен и със светското си име поп Стойко Владиславов) е важна фигура в българската история. Той е народен будител, духовник и пръв последовател на делото на свети Паисий Хилендарски. Канонизиран е за светец от Българската православна църква. Въпреки значението му за миналото на България, малко хора знаят къде е роден и как е станал това, което е днес. Нека да разгледаме живота и наследството на този забележителен човек.

Къде е роден?

Софроний Врачански е роден през 1739 г. в Котел в семейството на заможен търговец на добитък. След като завършва училището си в Котел, той работи като игумен и учител, преди да бъде ръкоположен за свещеник през 1762 г. По това време работи и като книжар и изучава славянски и гръцки църковни книги.

Ключовата среща с Паисий Хилендарски

През 1765 г. Софроний се среща със свети Паисий Хилендарски в Котел и прави първия препис на неговия труд “История славянобългарска”, който остава в историята и до днес като Софрониевият препис. Тази среща променя хода на живота и на двамата; след нея Софроний се посвещава изцяло на визията на Паисий за духовното пробуждане на България. През 1794 е ръкоположен за епископ на Враца като започва да развива бурна дейност по възстановяване на българщината в региона. Действията на Осман Пазвантоглу пред 1797 го карат да напусне града и да се премести във Видин. Там се задържа няколко години като постепенно разбира, че не може да продължи духовната си дейност на територията на Османската империя и се мести в днешна Румъния. Поради тази причина е освободен от епископската си длъжност, но въпреки това се подписва с името Софроний Врачански.В рамките на руско-турската война 1806-1812 година се утвърждава като един от най-важните български представители, които се опитват да защитят населението ни в конфликта. В последните години от живота си се премества в манастир в околностите на Букурещ. Не се знае официално кога е датата на смъртта му – последният документ изготвен от него е от 2.08.1813 година.

Наследство

Софроний Врачански оставя след себе си невероятно наследство, което и до днес намира отклик сред българите по целия свят. Неуморните му усилия да разпространява учението на Паисий Хилендарски дава сериозни плодове сред българското население. Ангажиментът му за запазване на българската култура чрез книги като Неделник, Житие и страдание на грешнаго Софрония, и Възвание към българския народ го превръщат в един от първите български духовници, които насочва творбите си към всички българи, а не само към духовниците. Масовостта на произведенията му става основа за по-нататъшно развите на българското самосъзнание, което се реализира в борбата за национално освобождение.

Историята на живота на свети Софроний Врачански е наистина вдъхновяваща; въпреки че произхожда от скромни среди, той успява да остави незаличима следа в българската история, която продължава да се помни с добро дори векове по-късно. Благодарение на неуморната си отдаденост на опазването на българската култура и вдъхновяването на другите да се борят за свободата си от потисничество, той се е превърнал в една от най-обичаните исторически личности на България, чието наследство ще живее за поколения напред! За всеки, който иска да научи повече за този велик човек или да изследва по-дълбоко завладяващата история на България, със сигурност си заслужава да се запознае с историята на Софроний Врачански!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ