HomeИнтересноБългарияЗнаете ли кой е първият кмет на Бургас

Знаете ли кой е първият кмет на Бургас

Знаете ли кой е първият кмет на Бургас?

Казвал се Нико Попов и бил първият бургаски кмет и „старите бургашки работи”…

Биография на Нико Попов

Нико Попов е роден на 12.01.1836 г. в Бургас. Семейството му са баща – иконом поп Никола и Елена, презвитера. Любопитно е, че всичките негови сестри и братя били с гръцки имена, само той, носел името на предшественика си от Бимбеловия род.

Образованието си получава в местното гръцко училище, което е и единствено в региона, през 50-те години на XIX в. Владее говоримо и писмено турски и гръцки език, които в онези времена били задължителни.

По онова време в Бургас се е говорело на български език само в домашни условия, а за кореспонденция и на чаршията се използвали турски и гръцки език.

Нико Попов се занимава с търговия, определяща типичния облик на пристанищния град.

През 1869 г е избран за училищен настоятел при откриването на първото българско училище. Делата му се удостоени с уважение и доверие от страна на общинските съветници и съграждани.

На 6 февруари 1878 г., освобождението на Бургас, е събитието, което завинаги свързва името на Нико Попов с морския град. Населението било главно от: българи, турци, гърци, татари, арменци, албанци и др. То е намаляло значително в сравнение със средата на века. Така наброявало не повече от 3000 д.

Домовете на хората били паянтови и хаотично разпределени из градската територия. Тези хора, нямали никакво чувство за общност и единственото, а и били придошли от всякъде. Единственото, което било общо помежду им е търговията. Селището нямало никакво архитектурно планиране, нито канализация, а водата била твърде оскъдна. Не съществували хигиенни правила извън дома, а вероятно и вътре в него, отпадъците се изхвърляли директно на улицата. Улиците всички били еднакви до същ – кални, „криви сокаци” и без настилка. Нямало никакви дървета и зелени площи. Липсвала болница, както и всичко било потънало в административен порядък.

Така на 6 февруари 1878 г. руската военна администрация заварва региона и следва да назначи администрация, която да се заеме с реда.

Кой избира първият кмет на Бургас

Българските първенци предлагат на начело на това управление да е поставен Нико Попов, а за негови помощници са посочени: Мавруди Стойчев, Ясен Русалиев и Стоян Шивачев.

В началото новите управници се залавят да настанят руските войници и да организират снабдяването на населението с провизии и храна. Планират се строги санитарни мерки за предотвратяване на епидемии. С помощa от страна на руснаците е първата болница в града „Св.Пантелеймон” е обзаведена.

Контролират се данъчните постъпления и таксите, възобновяват се учебните занятия, регулират се и пазарните цени.

Нико Попов разписва първият бюджет на Бургаското градско управление. Тук за първа важна задача пред управници е поставена идеята за създаване на градоустройствен план. Идеята била в близко бъдеще от ориенталско селище и да получи перспектива на европейски град. Работело се и по въпроса за водоснабдяване и канализация. „Бургашките работи” сигурно и бавно се подреждат. Всичко това, било благодарение на отдадеността и добрата организация от страна на Нико Попов.

През 29.08.1880 г. първият бургаски кмет Нико Попов напуска кметската длъжност. После работи като данъчен агент, но не спира да участва в обществения живот на Бургас. Сменя работата си на няколко пъти, след което решава да се премести във Варна, за да е по-близо до брат си, който бил митрополит Симеон.

Във Варна първият вече бивш кмет на Бургас Нико Попов работа като касиер на Варненската митница и до края на живота си, остава на тази длъжност. Умира през 1905 г. във Варна. Никога не е позволил да се възползва от облагите на заемането от него обществения пост.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ