HomeИнтересноБългарияКой е първият кмет на София

Кой е първият кмет на София

Връщайки се назад в миналото на столицата ни, попадаме на един въпрос, които все по-рядко си задават младите и новодошли софиянци:

Кой е първият кмет на София

И така, в поредица „кметове“  ще надникнем, за да разкажем за най-първият от всички градоначалници на София.

Първият кмет на София – Манолаки Ташев

Първият кмет на столицата София е Манолаки Ташев. Той встъпва в длъжността си, месец след освобождението на града. Датата е 10 февруари 1878. Титлата по онова време не е била „кмет“. Този градоначалник е бил наричан: „председател на Софийския градски управителен съвет“. Утвърждаването на длъжността ставало от Пьотр В. Алабин, губернатора на града. В тези времена, София още не е била призната за столица на България.

Манолаки Ташев е роден в заможното семейство, през 1835 година. Родителите му семейство са кир Ташо. Учи се при Сава Филаретов, като по-късно завършва във Виена, стопански науки.

Първото заседание на общинарите е организирано на 13-ти февруари 1878 г., а за основна тема бил поставен въпросът за издирване на „откраднатите от шопите фенери“.  Ташев е на кметския пост само 3 месеца (поради внезапна смърт), той е останал в историята с много добри дела и доста работа, която успял да свърши, макар, че по онова време, веднага след Руско-турската освободителна войната е имало доста. Градът е бил разделен на 17 махали и София се е простирала ориентировъчно от бул. „Васил Левски“ до „Сливница“ и бул. „Христо Ботев“.

През времето, веднага след Освобождението започнало и оформянето на първите групи военни, бъдещи чиновници, строители. Променил се и икономическият облик на София. Една част от приоритетите на града, която тогава имала 11 000 жители са били пожарите, боклука, уличното осветление. „Председателят“ се погрижил за създаването на градски формирования „Служба за потушаване“ (пожарна); разчистване, след битката за София и техническа служба и санитарна комисия.

За разработването на регулационен план на София, специално от Австро-Унгария е пристигнал А. Колар, чешкия архитект. По това време се изграждат и първите тротоари на града.

В заключение:

Макар и кратко управлението на първия кмет на София остава в историята с добри ела и първите реконструкции за една по-модерна бъдеща столица.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ