HomeИнтересноБългарияДали Пресиян II е последният владетел на първото българско царство

Дали Пресиян II е последният владетел на първото българско царство

Когато заговорим за Първото Българско царство веднага се сещаме за основателят й хан Аспарух. Историята на българската държава, обаче не започва от 681 година. Аспарух е основателят на Дунавска България, но и преди неговото управление е имало велики български владетели, които са управлявали Велика България. За нея знаем, че я е основал хан Кубрат от рода Дуло.

Първото българско царство – първият владетел

Първият владетел на Първото българско царство е Хан Аспарух. Първото българско царство е съществувало в години, преди създаването, за което всички знаем – 681 до 1018 година.

И така, кой е последният владетел на Първото българско царство?

За тези няколко века властта и престолът са били на 28 владетели, сред тях вероятно има имена, за които, дори не сме чували. Това да останат неизвестни и не дотам познати ни от историята е прекалено краткото им управление. Такива са Гавраил Радомир – син на цар Самуил, в периода 1014-1015 г. Хан Токту които е управлявал само няколко месеца. Историята знае за още няколко владетели на Първото българско царство. Техните имена са: Телериг, Тервел, Омуртаг, Кардам, Владимир, Борис II, Самуил, Симеон I. При управлението на Първата българска държава владетелите носели титла хан, а по-късно – княз. В края на Първата българска държава, владетелите са наричани с титлата цар.

Кой е последният цар, кой е последният владетел на Първото българско царство?

И така за последният цар на Първото българско царство е известен Цар Пресиян II-Фружин. Той бил от династия Комитопули е последен владетел на Първото българско царство.

Син на Иван Владислав, той е петият владетел от династията Комитопули и управлява само няколко месеца през 1018 година. С него приключва Първата българска държава, за да бъде създадена години по-късно – през 1185 година Втората българска държава от Петър IV (Тодор) от династията Асеневци.

Цар Пресиян II-Фружин – история и живот

Първороден наследник на цар Иван Владислав, Пресиян е кръстен на бащата на Борис I. В някои историческите източници е познат и с имената: Пресиам и Пресиан. За него е известно, че е имал сестра и други двама братя. Те изиграват важна роля в живота му, след като баща им цар Владислав почива.

Цар Пресиян става на престола и поема управлението на България, наследявайки баща си цар Владислав. Това се случило през 1018 година, като цар Владислав загива в битката, срещу Византия, при Драч. Като първороден син на цар Иван Владислав царството му се полагало.

Мария е неговата майка. Тя капитулирала, пред византийския император не само, за да запази привилегиите и живота си, но и защото държавата вече няма сили да се противопостави на византийската империя. Всичко опити да съхрани царството от страна на Персиян са обречени на неуспех.

Царуването на Цар Пресиян II-Фружин трае съвсем кратко. Той властвал на трона само няколко месеца, от смъртта на баща си през 1018 година. Така и не съумял да остави трайна диря в историята на Първото царство България, но останал известен с името за последният владетел на първото българско царство.

Още в същата 1018 година ограничен в крепостта за няколко месеца, без изход или помощ, Пресиян се предава. В замяна получава помилване над живота му.

В Константинопол му дават висок статут. Той е назначен за стратег в империята по тема Вукеларион в Мала Азия. Длъжността, която заема е високопоставена и добре платена позиция. Въпреки статутът му не се примирява и прави няколко заговора, срещу византийски императори. След това бяга от Византия и намира смъртта си в Унгария, през 1061 година.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ