HomeИнтересноИнтересни фактиКак се казва жената на Винету

Как се казва жената на Винету

Винету е измислен индиански герой от няколко романа, написани на немски писател Карл Май (1842–1912).

Винтеу е книга, на един от най-продаваните немски писатели на всички времена. Той има около 200 милиона копия по целия свят, включително трилогията за Винету. Героят дебютира в романа Old Firehand (1875).

Историята на Винету

Според историята на Карл Мей, разказвачът от първо лице Олд Шетърхенд среща апача Винету и след първоначалните драматични събития между тях възниква истинско приятелство. В много случаи те затвърждават доказателството за големи бойни умения, но също и за състрадание към други човешки същества. Това изобразява вярата във вродената „доброта“ на човечеството, макар и постоянно заплашвано от недобронамерени врагове.

Недогматичните християнски чувства и ценности играят важна роля и героите на Мей често се описват като германски американци.

Какъв е животът на Винету

Винету става вожд на племето на мескалерските апачи (и на апачите като цяло, включително навахо , след като баща му Инчу-чуна и сестра му Ншо-чи са убити от белия бандит Сантер.

Той язди кон, наречен Iltschi („Вятър“) и има известна пушка, наречена Silberbüchse (Сребърният пистолет, двуцевна пушка, чийто приклад е украсен със сребърни шипове).

Олд Шетърхенд става кръвен брат на Винету и язди брата на Илчи, наречен Хататитла (Светкавица). В редица адаптации Винету говори за себе си в трето лице.

Романите за Винету на Карл Мей

Романите за Винету на Карл Мей символизират до известна степен романтичното желание за по-прост живот в близък контакт с природата. Популярността на поредицата се дължи до голяма степен на способността на историите да изучават тези фантазии, които много европейци някога са имали и имат за тази по-неопитомена среда.

Продължението се превръща в начало на фестивалите, а първите редовни „Karl-May-Spiele“ са поставени от 1938 до 1941 г. в Rathen , Саксония. Източна Германия рестартира тези театрални пиеси на открито, през 1984 г. В Западна Германия фестивалът Karl-May-Festspiele в Бад Зегеберг стартира още през 1950 г. и след това се разширява до други места като Ленещад-Елспев чест на героя Апачи на Карл Мей, Винету.

Героите на Мей

Героите на Мей черпят от архетипите на германската култура и нямат много общо с действителните индиански култури:

Винету е благороден, защото съчетава най-висшите аспекти на иначе „декадентските“ индийски култури с естественото възприемане на романтичните и християнски черти на собствената визия на Карл Май за германската цивилизация. Докато умира, апачът Винету моли някои заселници да изпеят Аве Мария за него и смъртта му е осветена от тихото му обръщане към християнството“.

Какви жени има в книгата Винету

Ншо-чи (това на езика на апачите означава „Красива зора“). Това е името на героинята от роман на Карл Май.Тя е индианка от племето апачи и е сестра на Винету. Ншо-чи е дъщеря на Инчу-чуна. Описана е в романа като изключително добра, смела и ловка и индианка.

Заедно с баща си Инчу-чуна, тя е убита от каубоя Сантър. След тази дива постъпка от страна на Сантър, той е преследван от Винету и Олд Шетърхенд. Намира смъртта си от фитил, който сам е запалил (в поредицата книга Винету III).

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ