HomeИнтересноБългарияДжингиби - какво означава това обръщение към някого

Джингиби – какво означава това обръщение към някого

Чували ли сте израза „Джингиби“?

Знаете ли, значението му?

С това прозвище наричали Васил Левски. Разбира се, вие може да сте го чували в друг тип разговорна реч и подмятания, но реално е прякор на Дякона.

Джингиби какво означава

Думата идва от турския език и в буквален превод означава „като дух“, може да се преведе още гиби, джин, подобно на неуловим.

И така са наричали великият български революционер. Прозвището му е дадено от турците, защото никога не са успявали да го хванат, винаги им убягвал и се скривал, преди да го заловят.

Какво още за израза Джингиби

Джингиби е иконата на България, Васил Левски. Известен още като Дяконът или Апостолът, все прякори, с които се свързва видният български деец, идеолог, революционер и организатор на българската национална революции.

Прякорът Джингиби е едно от най-често използваните от народа прозвища. В учебниците не се използва толкова масово, почти не се среща, за разлика от Апостолът на свободата.

Реално така е наричан Левски, както и още са на 10 имена. Известен с всички тях в революционните среди и съществувалата тогава общественост. Поти толкова на брой са и фалшивите му имена по документи. Самият той, когато оставял своят подпис използвал над 30 псевдонима.

Любопитни факти:

„Аслан“ също е дума от турски произход и в превод означава Лъв. Навярно, вече се досещате и помните от учебниците, откъде идва Левски. За тези, от вас, на които им убягва информацията, само да припомним, че истинското му име било Васил Иванов Кунчев, а Левски му е дадено от лъвския скок, който направил Дяконът, при опит да избяга, за пореден път от османците.

Наричали го още и „Дервиш“, което означава аскет, скитник, мисионер.

В заключение:

И до днес не е известно, кой първи казал на Васил Левски Джингиби (неуловимият) и как точно това му название останало най-скъпо и мило на сърцето.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ