HomeИнтересноЕто как бързо да свалим температурата със спирт

Ето как бързо да свалим температурата със спирт

Температурата е естествена имунна защита на организъма. Тя по свое му пази тялото и важните органи от инфекции. От друга страна високата температура е сигурен сигнал, да ни покаже, че в организма нещо не е наред и трябва да се вземат спешни мерки.

Почти винаги високата температура е споходена от вирус, инфекция, нападение от бактерии, ангина, грип или други остри заболявания. Тук е важно да се помни, че сама по себе си температурата не е болест, а само симптом.

Много пъти от самата температура, можем да добием ясна представа за каква инфекция именно се касае.

До 37.5-38.5 градуса температурата не трябва да се сваля. Тя е сигурен сигнал, че не тялото ни се бори с инфекция.

Над 38.5 градуса, обаче става опасно и трябва да се реагира бързо!

Това важи, особено за температура при малки деца. В такива случай се търси спешна медицинска помощ!

И така, ако не става дума за малко дете с много висока температура, тогава може да опитате и сами да понижите градусите.

Ето как бързо да свалим температурата със спирт

Освен, чрез стандартни лекарства срещу високата температура, може да се борите и с „бабини рецепти“ от народната медицина. Някои от тях са свързани със спирт.

Медицинският спирт може да послужи за компреси. Ако е много силен, може да се разреди с вода. Компреси се поставят върху челото, може в областта на гърлото, гърдите, дори на ходилата (стъпалата). Тук, трябва да се има предвид, че спиртът ще предизвика обилно потене, което е в резултата на борбата на организма с прегряването. В такива случай, компресите и мокрите от потта дрехи, трябва да се сменят периодично.

Ако под ръка нямате спирт, може да направите компреси с оцет и вода в съотношението 1:3, вода/оцет. Тези компреси се поставят на чело, под мишници, на свивките на краката. Напоени в оцетен разтвор чорапки се обуват на краката.

Идеята на компресите е те да бъдат поставяни на места, където има струпване от много кръвоносни съдове. Това помага за по-бързото охлаждане на кръвта.

Средното време за смяна на компресите е 7-8 минути.

Друго важно е по време на високата температура, болният да приема максимално количество течности (вода), за да не се дехидратира от обилното потене и прегаряне. Много ефикасни са и чайове и запарки от сушени орехи, шипки и малини. Запарка от корени на джинджифил също помага да се свали висока температура.

Още един не много популярен, но изпитан трик за бързо сваляне на висока температура са компреси с разбити белтъци. За целта няколко белтъка се събират, разбиват и с получената смес се обтриват краката, ходилата и дланите.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ