HomeИнтересноИнтересни фактиИмало е отделен континент Зеландия - научете какво се е случило с...

Имало е отделен континент Зеландия – научете какво се е случило с него

Навярно сте, чували за Зеландия? Дори и да не те в детайли запознати, не е фатално. Тук сме подготвили кратка информация за: Новият континент на Земята…

Имало е отделен континент Зеландия

В продължение на хиляди години друг континент се крие на нашата планета. Това е заключението, до което стигнал екип от геолози, които открили следи от голям континент под Нова Зеландия, който се отделил от суперконтинента Гондвана преди около 100 милиона години. Повече информация за резултатите от изследването можете да намерите на сайта на Американското геоложко дружество.

Имало е отделен континент Зеландия – научете какво се е случило с него

Според учените отделянето на този нов континент – Зеландия – от древния суперконтинент Гондвана е довело до деформация на земната кора. По този начин по-голямата част от континента е била под вода.

Учените смятат, че Зеландия се е отделила от Гондвана приблизително по същото време като Антарктида. Този процес е започнал преди 105 милиона години и е приключил преди 85 милиона години. Заключенията на учените се базират на голям брой сателитни наблюдения, по-специално такива, които са използвали метода на гравиметрията (измерване на гравитационното поле). Този метод е широко използван в геодезията и геофизиката. След като анализирали тези данни, учените заключили, че на мястото на Зеландия има континентална, а не океанска кора или вулканична скала.

Учените от 19-ти и 20-ти век събрали голямо количество информация, показваща, че Нова Зеландия е фрагмент от континенталната кора. Някои от тях дори вярвали, че това прави възможно разграничаването на Нова Зеландия и дъното около нея в отделен континент. От многото анализи и всички известни данни излиза, че този континент – Зеландия – съществува“. Това смята водещият автор Ник Мортимър от Института по геология и ядрена физика в Дънидин, Нова Зеландия.

Какво не знаем за континента Зеландия

Общата площ на открития континент е 4,9 милиона квадратни километра. В същото време по-голямата част от него – приблизително 94% от повърхността е скрита под водата. Сред сухоземните елементи на Зеландия учените разграничават островите Нова Каледония и новозеландските острови на Север и Юг.

Тук е мястото да се упомене, че за първи път, когато съществувал континентът Зеландия се заговорило, през 1995 г. Редица факти говорят в полза на това, че образованието в района на Нова Зеландия трябва да се приема за нов континент.

Това се дължи на няколко неща:

  • Първо, според учените земята му е доста висока спрямо океанското дъно;
  • Второ, показва разнообразие от три вида скали: магмени (последствие от вулканична дейност), метаморфни (промени в топлината или налягането) и седиментни (процес на ерозия);
  • И накрая, границите на Зеландия са доста ясни и, като се вземе предвид нейната площ, тя по никакъв начин не може да се счита за микроконтинент или континентален фрагмент.

Авторите на горепосочените изследване претендират, дори Зеландия да е официално включена, сред признатите географски континенти.

Забележка:

Зеландия е много тектонично активен регион. Част от микроконтинента е на Австралийската плоча, а другата част е на Тихоокеанската плоча.

Северната част на Зеландия е много вулканична. На нея има шест основни района с активни вулкани, като най-голямата е вулканичната зона Таупо на Северния остров. Геотермалната активност, причинена от взаимодействието на австралийската и тихоокеанската плоча, също означава, че има много естествени гейзери и горещи извори разпръснати из Зеландия.

Какво още интересно има около континента Зеландия

Подводната Зеландия е ценна, както за науката, така и за бизнеса. По време на ледниковите периоди морското равнище пада и повече от Зеландия е над водата. Потопените вкаменелости на тази земя предоставят ценни улики за живота, в тези периоди от време.

Интересен факт:

Микроконтинентът Зеландия помага да се определи изключителната икономическа зона на Нова Зеландия или офшорната зона около дадена държава. Една държава може да използва всякакви природни ресурси, като нефт или риба, в своята изключителна икономическа зона без разрешение от друга организация. Изключителната икономическа зона на Нова Зеландия е около 4,3 милиона квадратни километра (2,7 милиона квадратни мили), повече от 15 пъти повече от размера на земята над земята.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ