HomeИнтересноЗнаете ли как Херкулес е почистил Авгиевите обори

Знаете ли как Херкулес е почистил Авгиевите обори

Знаете ли, историите за Херкулес? Чували ли сте как той е почистил Авгиевите обори? Нека ви разкажем накратко за това…

Херкулес почиства Авгиевите обори

За петия труд Евристей наредил на Херкулес да почисти конюшните на цар Авгий. Херкулес знаел, че тази работа ще означава да бъде мръсен и да мириш, но понякога дори герой трябва да прави тези неща. Тогава Евристей направил задачата на Херкулес още по-трудна:

Херкулес трябвало да почисти, след добитъка на Авгей за един ден.

Сега цар Авгей притежавал повече добитък от всеки друг в Гърция. Някои казват, че той е син на един от великите богове, а други, че е син на смъртен. Каквато и да е истината, обаче, Авгий бил много богат и имал много стада крави, бикове, кози, овце и коне.

Херкулес отишъл при цар Авгий и без да каже нищо за заръката на Евристей, обещал да почисти конюшните за един ден. Уговорката била Авгей му даде една десета от хубавия си добитък.

Авгий не можал да повярва на ушите си, но дал думата си. Херкулес взел сина на Авгей със себе си, за да гледа.

Ето как Херкулес е почистил Авгиевите обори

Най-напред юнакът разбил голям отвор в стената на двора, където били конюшните. След това направил още един отвор в стената от другата страна на двора.

След това изкопал широки окопи до две реки, които течали наблизо. Той обърнал течението на реките към двора. Реките се втурнали, през конюшните, отмивайки ги и цялата каша изтичала, през дупката в стената от другата страна на двора.

Когато Авгей научил, че Евристей стои зад всичко това, той не поискал да плати наградата на Херкулес. Това не било всичко. Той отрекъл, дори да е обещавал възнаграждение. Авгей казал на Херкулес, че ако не харесва това, може да отнесе въпроса до съдия, който да реши кой е прав и кой крив.

Спорът между Херкулес и Авгей

Съдията седнал на мястото си. Херкулес извикал сина на Авгей да свидетелства. Момчето се заклело, че баща му се е съгласил да даде награда на Херкулес. Съдията постановил, че на Херкулес трябва да му бъде платено, както е обещано.

Тогава в яростта си Авгий заповядал, както на собствения си син, така и на Херкулес да напуснат царството веднага. Така момчето отишло в северната страна, за да живее с лелите си, а Херкулес се върнал в Микена.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ