HomeИнтересноИнтересни факти10 причини да спите голи

10 причини да спите голи

Спането без дрехи има своите невероятни ползи за съня. Ето какви са те.

Качественият сън е от изключително важно значение за човешкото здраве. Той е основа за деня и ако не сме спали добре, то неминуемо ще ни се отрази по един или друг начин. Дали ще ни боли глава или ще се чувстваме изморени или пък няма да имаме настроение за нищо и ще бъдем кисели през целия ден. До голяма степен това се дължи на съня. Тогава тялото ни си почива и презарежда батериите. Затова е от голямо значение да осигурим качествен и пълзотворен сън.

Всеки има различен стил на спане. Някои обичат да им е топло и спят с пижама и дебели завивки, докато за други не е проблем да заспят без завивки или дори голи. Ако сте от първия тип хора, то с изненада ще разберете, че спането без дрехи има своите невероятни ползи за съня. Ето какви са те.

1.За качествен сън – спете на хладно

По-ниските температури в стаята предразполагат тялото към по-добър сън. Разбира се, всеки човек има своя праг и различна чувствителност към студа, с който трябва да се съобразите. Идеята е да заспите на хладно без дрехи, но не да се простудите и на следващия ден да сте болни и с температура. Може да заспите голи и да се завиете с по-дебела завивка, но температурата в стаята да бъде хладна и по този начин да предразположите нервната система да се отпусне.

2.По-лесно и бързо заспиване

Голотата ще ви предразположи да се отпуснете и да усетите комфортът на завивките по-добре, което неминуемо ще улесни заспиването.

3.По-добър сън

Изследване публикувано в Journal of Physiological Anthropology разкрива каква е оптималната температура за качествен сън. Тя е между 16 и 19 градуса, което на мнозина ще им се стори доста студено, но според проучването организма се чувства най-добре преди сън при тези температури. Посочва се още, че високите температури през нощта пречат на нормалното функциониране на циркадните ритми на организма, което пречи на тялото да се отпусне и затруднява заспиването.

4.Спането без дрехи – превенция срещу гъбични инфекции

Гъбичните инфекции могат да бъдат много неприятен проблем, който може да избегнете значително, ако спите голи. Изпотяването и задържането на пот увеличава шанса за развиване на гъбични инфекции и поради тази причина, ако спите без дрехи ще намалите риска от появата им.

5.Подобрява качеството на спермата

Сперматозоидите имат нужда от по-хладна среда. В нея те се движат по-бързо и са по-жизнени. Поради това, ако мъжете спят голи, това ще подобри до голяма степен качеството на тяхната плодовитост.

6.Намалява стресът

Един от най-големите проблеми на XXI век е стресът в ежедневието, който ни атакува под всякаква форма и време. Той увеличава нашата тревожност и дори може да развали съня ни, като направи заспиването по-трудно и с чести събуждания. Чувството да се събудите все едно не сте спали вероятно ви е познато. Може да намалите стресът като спите без дрехи, като по този начин ще предразположите нервната си система да се освободи от него.

7.Повишава самочувствието

Голотата и приемането на тялото ни такова каквото е, ще повлияе неминуемо и на самочувствието ни. Ще станем по-уверени в себе си и ще се харесваме такива каквито сме. Хармонията с тялото е от голямо значение и една от стъпките да я постигнете може да бъде като спите без дрехи.

8.Увеличава либидото

Неминуемо спането без дрехи с партньор ще изиграе положителна роля върху либидото ви. Тя ще ви предразположи към интимност и ще свали бариерите и задръжките до голяма степен.

9.Ускорява метаболизма

Друго проучване публикувано в специализираното издание Sleep and Breathing разкрива, че спането без дрехи може да повлияе положително не само върху либидото, но и върху метаболизма. Качественият сън спомага на тялото да усвоява по-добре вещества и да заработи на по-високи обороти. Докато недоспиването увеличава риска от напълняване и забавяне на метаболизма.

10.Подобрява състоянието на кожата

Спането без дрехи позволява на кожата да диша свободно, без да бъде запарявана от материята на бельото и пижамата, с която спим. Както споменахме вече изпотяването предразполага към благоприятна среда за развиване на бактериални и гъбични инфекции по кожата.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ