HomeИнтересноИнтересни факти4.11.2023 Архангелова задушница - какво се прави на този ден

4.11.2023 Архангелова задушница – какво се прави на този ден

Задушниците са едни от най-големите църковни празници. Това е времето, в което трябва да отдадем почит на нашите починали близки. На 4 ноември 2023 година е Архангелова задушница – третата за тази година. Ето по какъв начин е по-различна тази задушница от останалите, какво трябва да се прави и да не се прави на този ден.

Какво трябва да знаем за Архангелова задушница

Тя се празнува в седмицата преди Архангеловден. Тя е известна още като Мъжка или Велика задушница. Причината е , че в миналото се е отдавало почит на загиналите мъже във водените войни. Освен обичайното отдаване на почит на починалите ни близки и роднини, на този ден се отдава почит и на ангелите. Причината за това е ролята на ангелите според християнството в нашия живот. Те са 7 на брой, като всеки човек има определ такъв. За техен ръководител се смята Архангел Михаил. Той бди над душите и ги пази от злото. Поради тази причина се отдава почит на него и на другите ангели, които са помогнали на душите на нашите близки да извървят необходимия им път.

Какво се прави на Мъжка задушница

  • Ходи се на църква или на гробовете на нашите починали близки
  • Раздава се хляб, червено вино и варено жито
  • В подавките е хубаво да се съдържат повече плодове и сладки неща. В определени краища на страната слагат парче салам или кашкавал.
  • Сяда се на обща трапеза, на която се почита паметта на починалите близки. Смята се, че на нея трябва да има между любимите ястия на починалия.

Какво не се прави на Голяма задушница

  • Подавките не се оставят на гроба на починалия – те са за живите
  • Не се върши никаква домакинска работа
  • Не се работи

Заключение

Тук изброихме основните неща, които се спазват на този празник. Важното е да почетем паметта на нашите починали близки. Не трябва да спазваме стриктно всеки ритуал, а просто да си спомним за хубавите моменти, които сме имали с тези хора.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ