HomeИнтересноИнтересни фактиКой е Архангел Михаил - ангелът-воин

Кой е Архангел Михаил – ангелът-воин

Утре е Архангелова задуница – денят, в който се отдава почит на починалите ни близки и на ангелите. Но в най-голяма степен се благодари на архангел Михаил, който е известен като воинът измежду ангелите. Той има и специално посветен ден – Архангеловден, който се празнува всяка година на 8 ноември. Какво трябва да знаем за Михаил и какво е неговата роля според християнската религия.

Кой е Архангел Михаил

В превод, негово име означава “Кой е като Господ”. За този архангел се смята, че е превежда душите на мъртвите до Ада или до Рая. Той е един от 4-те архангели в Стария Завет и един от седемте в Библията. Той е всепризнатия водач на останалите ангели и е известен като покровител на воините. Причината за това е, че той успява да победи Сатаната/Дявола и да му попречи да влезе в Царствоно небесно.

Архангел Михаил според българските традиции

Той е известен с прякора душевадник или вадидушник. Според българските традиции той помага на душите да намерят своето място след като напуснат земния си път. Той взема душата на починалия и му подава ябълка, която символизира новото начало и новия път, който той трябва да извърви. Неговата роля е важна, тъй като се приема, че след кръщенето, на всеки човек му се определя ангел, който бди над него. Ангелът се опитва да съдейства индиректно и да се грижи за определеното му лице. От друга страна, този ангел не прощава човешките грехове – той е по-скоро спътник или духовен съветник на човека. Ролята на архангел Михаил и да надзирава работата на останалите ангели и да им помага при работата им с човешките души. Според вярванията, не трябва никога да се ядосва архангел Михали. Причината за това е, че той не прощава като Бог и за него на първя място е справедливостта и реда.

Ролята на Архангел Михаил в християнството

В по-глобавен план, неговата роля е представена като още по-важна. Той бива определен за ангел-пазител само на много важни души, на които им е определено да изпълняват божии поръчения. Интересното е и представянето му едва ли под формата на съдник на душата. Много често бива изобразяван с везни, на която мери добрите и лошите дела на починалото лице. По този начин той преценява кои от тях ще надделеят и дава оценка на живота на човек. Има леки разминавания спрямо неговата роля в различните версии на християнството, но дори и в близките религиии на юдаизъм и мюсюлманство, неговата водеща роля не е отречена.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ