HomeИнтересноИнтересни факти4-те най-дълги реки в Южна Америка

4-те най-дълги реки в Южна Америка

В Южна Америка се намират някои от най-дългите реки в света. Всъщност пет от десетте най-дълги реки в света се намират в Южна Америка. Тези реки са жизненоважни за континента, тъй като осигуряват вода за пиене, напояване, транспорт и хидроенергия. Ето петте най-дълги реки в Южна Америка, подредени от най-късата до най-дългата.

4. Река Ориноко – 2140 мили (3444 км)

Река Ориноко е разположена във Венецуела и Колумбия. Тя е петата по дължина река в Южна Америка и десетата по дължина река в света. Река Ориноко е и една от най-дълбоките реки в света, като дълбочината ѝ достига до 61 м (200 фута).

3. Река Парана – 4914 мили (4696 км)

Река Парана е разположена в Бразилия, Парагвай и Аржентина. Тя е четвъртата по дължина река в Южна Америка и деветата по дължина река в света. Река Парана е и една от най-широките реки в света, като ширината ѝ достига до 3 мили (4,8 км).Т

2. Рио де ла Плата – 3965 мили (6377 км)

Река Рио де ла Плата се намира между Аржентина и Уругвай. Тя е втората по дължина река в Южна Америка и осмата по дължина река в света. Рио де ла Плата е и една от най-широките реки в света, като ширината ѝ достига до 130 мили (210 км).

1. Амазонка- 4100 мили (6608 км)

Река Амазонка е разположена в Перу, Колумбия, Еквадор, Боливия и Бразилия. Тя е най-дългата река в Южна Америка и четвъртата по дължина река в света.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ