HomeИнтересноПолезноЗнаете ли коя е най-добрата посока на спане

Знаете ли коя е най-добрата посока на спане

Има изкуство да се проектира най-добрата среда в спалнята за сън. Може да заглушите светлините, да пребоядисате стените си в успокояващ цвят и да се похарчите за удобно спално бельо.

Източната медицина и духовните практики предполагат, че може да има още нещо, което да направите и то е да коригирате посоката, в която спите.

В коя посока на сън е правилно да спите?

Според древни традиции като васту шастра, най-добрата посока за спане е на юг. Тази теория се подкрепя и от някои скорошни изследвания. Това означава, че когато лежите в леглото, главата ви трябва да е насочена на юг, а краката да са на север.

Защо югът е най-добрата посока за спане?

Някои изследвания са установили, че животни, като говеда и елени, естествено подреждат телата си в посока север-юг, когато се хранят или почиват. Освен това предварителните изследвания показват, че когато хората преминат към сън в посока на юг, кръвното им налягане се понижава и качеството на съня им се подобрява.

Електромагнитното поле на Земята може да предложи обяснение за това, според някои изследвания и vastu shastra.

Васту шастра е древна архитектурна традиция, която идва от Индия. Практиците гледат на сградите като на живи организми. Такива може да са проектирани в хармония с енергията на Вселената. Концепцията се базира на индуистката митология и вярвания. Такива са, например – човешкото тяло да има свои северен и южен полюс, подобно на Земята.

Какво се случва с нас ,когато спим на юг

Според васту шастра, вие подреждате магнитната енергия на тялото си с тази на Земята. Вашият „северен полюс“ или главата ви е ориентиран към южния полюс на Земята, така че противоположните полюси могат да се привличат. Когато лежите на другата страна, имате два подобни стълба един срещу друг. Според практикуващите това може да доведе до главоболие и високо кръвно налягане.

Въпреки, че няма изследвания, свързващи главоболието и посоката на съня, има някои доказателства, че спането на юг може да намали риска от високо кръвно налягане.

Едно проучване сравнява хора, които спят в посока изток-запад, спрямо север-юг. След период от три месеца тези, които спят в ориентация север-юг, имат по-ниско кръвно налягане, по-добро качество на съня и по-дълъг сън като цяло. В резултат на това изследователите заключават, че спането в съответствие с електромагнитното поле на Земята може да подобри качеството на съня.

Друго скорошно проучване показа промени в мозъчните вълни на участниците, когато са били изложени на манипулирани електромагнитни полета. Такова предполага, че хората може да са чувствителни към магнитната енергия на Земята. Въпреки, че в по-стари проучвания, които са излагали хората на магнитни полета по време на сън, са установили, че това няма ефект, върху качеството на съня. И така, все още са необходими повече изследвания в тази област.

Лошо ли е да спите в други посоки?

Предвид факта, че главата функционира като северен полюс, спането в позиция, обърната на север, се счита за най-лошия сценарий, според vastu shastra. Създава напрежение, което може да доведе до главоболие и други здравословни проблеми. За да постигнете баланс, главата ви трябва да сочи на юг, докато спите, в съответствие с електромагнитното привличане на Земята. В идеалния случай цялата ви спалня също ще бъде ориентирана на юг.

Някои изследвания показват, че тези, които спят в позиция север-юг, също отнемат повече време за навлизане в сън с бързо движение на очите (REM), основен етап от съня за когнитивното функциониране, емоционалното благополучие и цялостното здраве.

В това проучване тези, които са спали в позиция изток-запад, са навлезли по-рано в REM съня. Други изследвания обаче показват, че тези, които спят изток-запад, спят по-малко като цяло. Докато не бъдат направени повече изследвания, плюсовете и минусите на ориентацията за спане изток-запад може да се компенсират взаимно.

Други принципи от източната медицина за сън

Ориентацията към съня е само един принцип на източната медицина, предназначен да насърчава съня. Васту шастра предлага много други, както и китайската практика на фън шуй.

Фън шуй се фокусира, върху насърчаване потока от положителна енергия или чи, във вашата среда. Това може да стане, чрез внимателното разположение и ориентация на обектите.

Поставете леглото си в хармонична позиция

Според принципите на фън шуй, трябва да поставите леглото си директно срещу стената, но не и под прозорците. В идеалния случай то трябва да е поставено на стената, противоположна на вратата на вашата спалня, на място, където можете да виждате вратата ясно, но не е директно в една линия с нея. Твърди се, че това ви поставя в „ командна позиция”, което ви кара да се чувствате овластени и контролиращи.

Ако леглото ви не се побира на отсрещната стена, може да добавите огледало към стаята, за да виждате вратата и да поддържате това чувство за контрол.

Освен това не спете с крака, насочени към вратата. Тази така наречена „поза на ковчег“ се счита за нещастна позиция за сън във фън шуй, тъй като имитира начина, по който трупът на човек се изнася от стаята, когато човек умре.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ