HomeИнтересноИнтересни факти9 ексцентрични ползи от чесъна

9 ексцентрични ползи от чесъна

Разберете за какво помага чесънът

Въпреки че положителният ефект на чесъна се влияе от няколко фактора и науката приема, че благоприятният ефект се дължи на взаимодействието на различни съставки, веществото алицин все още се счита за основна активна съставка.

Алицинът първоначално присъства в чесъна в неговия предшественик, аминокиселината алиин. Само когато клетките на чесъна са наранени чрез белене, нарязване или нарязване, аминокиселината алицин се разгражда при взаимодействие с околния въздух. Това повишава нивата на два важни антиоксиданта в кръвта, които от своя страна се борят със свободните радикали. Това възстановява увреждането на клетките и забавя процеса на тяхното стареене. Но не само това: чесънът има различни лечебни ефекти, за които може би не сте знаели преди.

Благодарение на алицин процесите на стареене в тялото ни могат да бъдат обуздани. Но има и други положителни ефекти, които чесънът носи.

1. Чесънът повишава имунната система

Суровият чесън се счита за естествен антибиотик: той унищожава бактериите и носи много имуностимулиращи антиоксиданти.

Съвет: За да подсилите имунната си система, най-добре е да изядете две счукани скилидки чесън с малко вода, когато се появят първите симптоми.

2. Чесънът укрепва сърдечно-съдовата система

Благодарение на многото си вторични растителни вещества като полифеноли или сулфиди, чесънът има особено здравословен ефект върху липидите в кръвта ни. Това от своя страна може да предотврати сърдечни заболявания. Чесънът също може да понижи кръвното налягане.

3. Чесънът става антиоксидант

Антиоксидантите помагат на тялото да се бори срещу свободните радикали – силно реактивни кислородни съединения, които се произвеждат в тялото от външни влияния като радиация, лекарства, токсини от околната среда или стрес. Те могат да причинят увреждане на клетките и по този начин да предизвикат заболявания. Чесънът съдържа особено голям брой антиоксиданти и по този начин предотвратява това.

4. Чесънът укрепва костите

Чесънът съдържа и много витамин В6, витамин С, цинк и манган – това укрепва костите и съединителната тъкан.

5. Чесънът помага срещу косопад

Чесънът има и съдоразширяващ ефект и по този начин осигурява по-добра циркулация на кръвта в скалпа, което от своя страна се казва, че стимулира растежа на косата. За целта се препоръчва да направите паста от чесън и леко да я масажирате върху скалпа.

6. Чесънът има антибактериално действие

Благодарение на съдържащия се алицин и различни сулфиди, чесънът действа като естествено противовъзпалително средство и може да помогне при акне или проблеми със зъбите, например.

7. Чесънът помага на червата

Серните съединения на чесъна имат бактерицидни свойства и по този начин действат срещу различни паразити в нашите черва, без да атакуват полезните чревни бактерии.

8. Чесънът ви прави по-ефективни в спорта

Съставката аденозин в чесъна подобрява притока на кръв към мускулите ви, като им помага да се регенерират по-бързо.

9. Ефект върху мозъка

Чесънът е с високо съдържание на FruArg, специфично въглехидратно производно, което може да предпази мозъчните клетки от увреждане.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ