HomeЛайфстайлМузикаКоя е най-добрата музика за слушане в колата?

Коя е най-добрата музика за слушане в колата?

Има музика, която изморява - а пък друга, напротив: концентрира вниманието.

Специализираните проучвания установяват, че вниманието на шофьора в сериозна степен зависи от това каква музика свири в колата. Например има музика, която изморява – а пък друга, напротив: концентрира вниманието.

Каква е най-подходящата музика?

  • Някои хора смятат, че сутрин трябва да слушат ритмични мелодии, за да се ободрят, а вечер, обратно – класическа музика. Учените обаче опровергаха тази теория. Повечето типове музика по време на шофиране влияят негативно на концентрацията и вниманието. По-добре е да излезете от колата, за да поемете малко въздух чист въздух – вместо да включите още по-гръмко поредната мелодия.
  • Силно накъсананата ритмична музика е бомба със закъснител. В това състояние шофьорите непрекъснато увеличават скоростта, което води до пътнотранспортни произшествия. Говорим за музика от типа на хип-хоп, рок и метъл.
  • Клубната музика и радио-водещите отвличат вниманието и може да причинят много неприятности по пътя. В този случай специалистите препоръчват поне да изберете композиции на чужд език.
  • Класическата музика се счита за най-добрият вариант по време на шофиране. Но, внимание: все пак е по-добре да не включвате меланхолична музика – тя може да ви доведе до сънливо състояние. Сутрин можете да слушате Чайковски, Бах и Шопен, а вечерта нещо ритмично от рода на „Утро” и „В пещерата на планинския крал” на Григ.

Не пускайте силна музика

  • Експертите смятат, че не трябва да слушате музика силно, по-добре е да намалите силата на звука. Силната музика може да заглуши рева на двигателя, което се отразява на реакциите на шофьора при смяната на предавките – кога и как да ги сменя той често се ориентира именно по шума от двигателя. Начинаещите нерядко се сблъскват с проблеми в подобни ситуации, не са изключени и пътнотранспортни произшествия.
  • Ако в кабината е включена силна музика, тогава трябва да отворите прозорците. Важно е винаги да сте в активно състояние и да отговаряте на всяко „предизвикателство“ на пътя. След дългогодишни изследвания психолозите са стигнали до извода, че популярните естрадни песни, класиката, соулът и джазът оказват положителен ефект върху шофирането. Има дори една известна поговорка, че ако караш по-тихо, по-далече ще стигнеш. Това правило трябва да се припомни веднага, щом в кабината зазвучи музика с пълна сила. Но нормално звучащите мелодии помагат да се концентрирате преди и по време на пътуване, и да си прекарате великолепно.

Дали да се доверите на радиото или не?

Големи спорове предизвиква дилемата дали радио в реално време или записите въздействат по-благотворно върху психиката на водача по-време на шофиране. Привържениците на радиото твърдят, че неочакваните думи на водещите и също изненадващите мелодии в радиоефира държат съзнанието будно и в очакване какво ще поднесе радиото – така не позволяват на шофьора да се отпусне и да отслаби рефлексите си. Феновете на записите пък заявяват, че именно познатата записана музика не разсейва водача и не му отклонява вниманието в очакване каква новина, музикална или от друг характер, ще му поднесе живият ефир. Споровете по въпроса продължават – засега решението остава индивидуално за всеки.

Имайки предвид вътрешния дизайн на един автомобил, трябва да се обърне внимание на обстоятелството, че задължително в него има такъв елемент като автомобилно радио. Но, освен факта, че подобна система е включена в дизайна на автомобила, е необходимо да пускате музиката по такъв начин, че тя да не пречи на процеса на шофиране – а също така да предизвиква много положителни емоции както за водача, така и за пътниците, намиращи се в колата.

В случай, че искате да изтеглите популярна нова музика, е желателно да обърнете внимание на препоръките за онези хитове и песни, които препоръки се срещат в различни социални мрежи. Иначе често се случва автомобилистите да смесват много различни жанрове и стилове помежду си, без да разбират на коя опция трябва да бъде приоритетна – съответно, избират музика, която по един или друг начин въздейства негативно на шофьора. В случай, че изпитвате желание да изтеглите добра музика за колата, трябва да разберете коя от предложените опции ще бъде най-подходяща. Много шофьори се вслушват в това, което попада. Но както показва практиката, не всяка музика е подходяща в процеса на движение по пътното платно.

Как различните видове песни ни повлияват при шофиране

Ако вземете достатъчно активна и силна музика, тогава за водача и пътниците това може да бъде сериозен риск. Това най-вече се дължи на факта, че прави поведението на човек доста напористо, да не кажем агресивно. Когато избирате музика за автомобил, трябва да съобразите тя да бъде: лека, спокойна, релаксираща, уравновесяваща, мелодична. Именно подобен избор ще ви помогне да избегнете неприятни последици, които често се случват на пътното платно.

Ако се замислим за известните танцови хитове, тогава също е по-добре да ги откажем. Това се обуславя от факта, че в процеса на шофиране с танцови песни, водачът увеличава постепенно скоростта, за да бъде в ритъм със звучащата мелодия. Това представлява опасност не само за него, но и за другите участници в движението. Обаче музиката не би трябвало и да е прекалено спокойна. Такива мелодии ви карат да се замисляте, да се отклоните в блуждаещия и отвлечен свят на мечтите – оттам до отклоняването и от пътното платно е само една крачка.

Ако човекът зад волана мисли за нещо друго, а не за управлението на колата, лесно може да изгуби контрол над нея. Основното нещо при избора на музика за кола е да бъде умерено спокойна и не прекалено ритмична.

Музиката е незаменима на пътя. Когато човек е зад волана дълго време, вниманието може да се разсее. Не е необичайно да се случи катастрофа, когато водачът губи бдителност и заспи зад кормилото. Такова поведение е непростимо, но понякога е просто невъзможно да устоиш на огромната умора, която изключва съзнанието. Ако в колата звучи музика, вниманието ще бъде по-интензивно. Важното да не избирате както твърде бърза и ритмична музика, така и прекалено мека и спокойна. С нея е приятно да заспиш, но е невъзможно да се работи. Не е странно или изненадващо, че майките пеят успокояващи и леки приспивни песни на децата.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ