HomeИдеи за градинатаЛесни идеи за градинатаТоп-10 на най-вкусните сортове краставици

Топ-10 на най-вкусните сортове краставици

Ето една класация, около която се обединяват в мнението си мнозина производители-градинари и дегустатори по света.

Когато разсъждаваме на тема „Най-вкусно…“ трябва, разбира се, най-напред да уточним, че вкусът е строго индивидуална характеристика на всеки един човек. Както гласи популярната руска сентенция: „На вкус и цвет товарищей нет!“ Обаче все пак е нормално хората да се групират в мненията си относно харесването на един или друг продукт или изделие – например, мнозинството все пак навярно ще харесат повече сладката круша пред киселата ябълка, мерцедеса в сравнение с дачията и т. н.
Затова и, изхождайки от разнообразните вкусове на потребителите, сред такова разнообразие от многобройни сортове краставици може да се затрудним на кой да дадем предимство. Но ето една класация, около която се обединяват в мнението си мнозина производители-градинари и дегустатори по света.

1. Сорт Ashley. Това е наследствен сорт, плодовит, ражда тъмнозелени, дълги 20-23 см плодове. Сортът „Ашли“ е създаден в експериментална станция в Чарлстън, САЩ, през 1956 г. за южните щатски пазари на пресни зеленчуци. Това е кръстоска между сортовете „Пуерто Рико 40“ и „Маркетър“. Плодовете са готови за беритба след 65 дни. Сортът е устойчив на мъхеста мана, затова е добър избор за градинарите, които се намират зони с горещи и влажни условия.

2. Сорт Burpless. Хибриден сорт, който ражда сравнително тънки плодове, дълги до 30 см – но обикновено е най-добре да се бере, когато плодовете стигнат 20-25 см. Кората е тънка, тъмнозелена, с мека пулпа без следа от горчивина. Сортът е устойчив на мана и мозаечен вирус. Дългите увивни стръкове ще изискват колове или перголи. Краставиците са готови за бране на реколтата след като изминат около 50 дни. Регулярното бране насърчава лианите да произвеждат повече плодове.

3. Сорт Bush Champion. „Ето един плодовит производител на 20 до 27-сантиметрови плодове в компактна форма на растението. Този тип хибриден храст ражда прави, хрупкави, яркозелени краставици в рамките на 60 дни. Перфектен за отглеждане в контейнери или градина в повдигнати лехи, сортът е устойчив на мозаечен вирус.

4. Сорт Dasher II. Тъмнозелен хибриден сорт с много добра резистентност (съпротивляемост) на болести. Силните лиани произвеждат тънки плодове с дължина 20 см за 55-60 дни. Предпочитано отглеждане на конструкция от рода на ограда или пергола за лесно прибиране на реколтата. Плодовете са правите, еднородни, имат висока резистентност на струпясване и умерена съпротивляемост на листни петна, брашнеста мана и мозаечен вирус.

5. Сорт Diva. Въпросният сорт спечели наградата All-America Selections за 2002 г. „Дива“ е хибриден сорт, ражда полугланцови плодове с тънка кора, дълги между 15 и 20 см, почти без семена с фин и мек, сладък вкус. Обилният добив от буйните лиани е готов за бране след изминаването приблизително на 58 дни. Този сорт е резистентен спрямо струпясване, обаче толерантен към мъхестата и брашнеста мана.

6. Сорт Early Pride. Това е хибриден сорт, който ражда тъмнозелени, прави плодове с дължина от 20 до 23 см. Добра съпротивляемост спрямо брашнеста мана и мозаечен вирус. Лианите растат енергично върху пергола или рамка, като дават изобилна реколта. Вкусът на тези краставици е мек и деликатен, готови са за бране на реколтата след приблизително 55 дни.

7. Сорт Fanfare. Това е един хибриден сорт, който ражда тънки, равномерни плодове с дължина 20-23 см, отлична текстура и вкус. Лианите са къси, полудетерминантни, дълги до 80 см. Високите добиви започват след около 63 дни. Перфектен е за отглеждане в различни контейнери и съдове във вътрешни дворове. Печели наградата на All-America Selections (1994), има тъмнозелена кора и сладък вкус.

8. Сорт Long Green Improved. Един плодороден наследствен сорт с 25- до 30-сантиметрови прави плодове с тъмнозелена кора. Първоначално създаден през далечната 1842 г., той е селектиран от още по-старинния сорт Long Green Turkey, който датира от 1778 г. Силните, здрави лиани ще изискват колове, за да издържат тежестта на правите, равномерни плодове, които узряват за 65 дена. Много подходящ както за най-различни свежи салати, така и за мариноване.

9. Сорт Marketer. Това е сорт с мек, сладък вкус. Носител е на наградата All-America Selections в категорията „хранителни стоки“ през 1943 г., той е много подходящ за топъл климат.
Гладките, тънки, тъмнозелени плодове растат на дължина 20-25 см на енергични лиани и са готови за бране на реколтата след приблизително 55 дни. Marketer е отгледан от Associated Seed Growers в щата Кънектикът, САЩ, и е кръстоска между сортовете Straight Eight и Vaughan. Най-напред е представен пред производители и потребители през 1942 г.

10. Сорт Marketmore 76
Това е популярен наследствен сорт с извънредно добра устойчивост на болести. Тънките, тъмнозелените плодове с дебела кора са дълги от 20 до 25 см и узряват за 67 дни. С приятен сладък вкус, този хрупкав сорт има малка кухина за семена и е подходящ както за различни салати, така и за мариноване. Устойчив на брашнеста и мъхеста мана, петна по листата, мозаечен вирус и струпясване, това е надежден производител в условията на топъл климат.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ