HomeИдеи за градинатаГрадински цветяКое градинско цвете е с най-приятен мирис?

Кое градинско цвете е с най-приятен мирис?

В следната класация са събрани десетте най-приятно ухаещи цветя, за да можете при удобен случай да ги отглеждате в своята градина.

Цветята са сред от най-красивите подаръци, които майката-природа е подарила на хората. Многобройните видове цветя в различните култури на народите по света символизират уважение, приятелство, любов, симпатия и всякакви други позитивни чувства. В следната класация са събрани десетте най-приятно ухаещи цветя, за да можете при удобен случай да ги отглеждате в своята градина.

10. Пасифлора (Passiflora). Многогодишно цвете, което има повече от 500 разновидности. Сред най-красивите е пасифлората Passionflower blue, която е с лилав цвят и бели ивици.
Видовете пасифлора притежават лечебни свойства, но са популярни най-вече с екзотичната си изключителното си приятно ухание. Това растение цъфти през дъждовния сезон и обича места, където често вали дъжд. Италианецът Джакомо Босио вижда цвета на пасифлора като природно-метафоричен символ на Страстите Христови. Трите й близалца изобразяват гвоздеите, с които Божият Син бил прикован към кръста. Петте рани на Иисус Христос се символизират от тичинките. Външната корона на цвета е природна метафора на трънения венец – като 72-те нишки във вътрешната корона символизират тръните му. Копиевидните листа на пасифлората символизират копието на центуриона Лонгин, с което Христос е прободен на кръста. Символ на 30-те сребърника на предателя Юда са трихомите върху обратната страна на листата.

9. Глициния (Glicinia). Раззеленяването на това лиановидно увивно растение с големи гроздове от големи лилави цветове е сигурен знак за настъпването на пролетта. В този период на годината то разпръсква сладък аромат, който му е спечелил любовта на градинарите – дори името „глициния” на гръцки означава „сладка”. Любопитно е, че освен на открито в градината, глицинията може да се отглежда и в стая, под формата на бонзай.

8. Плумерия (Frangipani). Това цвете е прието за национален символ на Никарагуа и е удостоено с такава чест заради вълшебната си красота и благоуханна миризма. Известно е още като „франжипани“, в чест на италианския създател на парфюм с аромат на плумерия. Нежният аромат на тези цветя трудно се описва с една дума, тъй като се променя според условията на окръжаващата го среда. Най-силно приятната миризма се чувства в сутрешните прохладни часове. Екстракт от масло на франжипан е обичайна добавка към кремове за лице, също и към почистващи препарати за кожата. Те притежават антиоксидантно, регенериращо и противовъзпалително въздействие.

7. Морска лобулария (Lobularia maritima). Тези дребнички жълтеникаво-бели цветя с диаметър приблизително 5 милиметра растат най-вече в региона на Средиземноморието. С разгръщането на пролетния сезон те започват да разпръскват наоколо си приятен аромат и са чудесен материал за оформяне на най-различни венци. Ако засадите в саксия морска лобулария, тя ще цъфти еднакво красиво на слънце и сянка. Това цвете е широко използвано като декоративно растение, не е капризно и претенциозно, изисква ниски разходи на пари и време.

6. Сладък грах (Lathyrus odoratus). Декоративно растение, което представлява едно от най-уханните цветя в света, като се отглежда вече над 300 години. Нюансите на сладкия грах са най-разнообразни, като варират от розово до червено и от бяло до жълто. В много страни често се среща в градини и вили. Но трябва да се внимава: има някои разновидности сладък грах, които, независимо от названието му, не излъчват приятна миризма. Затова, преди да си купите семена на това растение, внимателно трябва да прочетете описанието на опаковката.

5. Нощна красавица (Mirabilis jalapa). Цветовете на нощната красавица се разтварят по обяд и остават разтворени по цяла нощ. Най-често градинарите я засаждат във вътрешни дворове или близо до прозорците, за да могат хората да се насладят на благоуханието, което се чувства най-силно вечер. Тя е непретенциозно растение, може да вирее добре на слънце и сянка, а водата, от която се нуждае, е в неголеми количества.

4. Шоколадов космос (Cosmos atrosanguineus). За онези, които обичат шоколад, точно това цвете е истинска ароматна находка.. Шоколадовият космос (познат още като „черна космея“) се различава по характерния си кафяво-червеникав цвят и примамлив, вкусен и сладък аромат на шоколад и ванилия. А топлината превръща тази миризма в удивително силно благоухание. Само не се опитайте да ядете черна космея, даже ако много ви се иска шоколад – защото е отровна. Тя се е срещала преди време само в Мексико и много време се смятала застрашена от изчезване. За щастие растението вече е избавено от тази участ и може да си купите семената му от специализирани магазини. Обаче имайте предвид, че кълняемостта им е много ниска, затова градинарите обикновено го размножават, като разделят грудките.

3. Гардения (Gardenia). Това тропическо растение е наименовано на Александър Гардън, известен шотландски ботаник. Гарденията много често служи за украса на сватбени тържества, тъй като играе важна роля в религиозната символика. Тя дълго запазват красотата и своето ухание, което напомня миризмата на жасмин. Нейният бял цвят символизира невинност и чистота, като превъзходно допълва с красотата си роклята на булката. Ако е засадена в голямо количество, опияняващото ухание на гарденията заглушава всички други аромати в градината. Тези благоуханни красавици са капризни по отношение на грижите, не са устойчиви срещу брашнеста мана и листни въшки.

2. Жасмин (Jasminum). На второ място в десетката на най-ароматните цветя е ухаещият със сладки нотки бял жасмин. Той е цвете от тропиците, ала миризмата му е доста добре позната и в Европа. Жасминът се употребява в козметиката – от кремове за ръце през шампоани до маски за лице и парфюми. Цветовете на жасмина излъчват една от най-приятните и популярни миризми в света. На всичко отгоре тези цветове често се използват и в кулинарията, понеже придават уникален благоуханен вкус на чай и десерти.

1. Роза (Rosa). Никое друго цвете в света не може да се сравнява с красотата и уханието на разцъфнала роза. В зависимост от цветовете си тя е символ на любов, благородство, страст, чистота, духовно откровение. Най-рядка в света е черната роза, растяща в Турция в селището Халфети. Нейните венчелистчета в началото на цъфтежа са тъмночервени – но в края на лятото придобиват наситен черен цвят на въглен. Причина са тукашните подпочвени води, които имат крайно високо ниво на pH.
Кралиците на цветята настояват за топлина, честа резитба и много слънчева светлина – но прекрасното им ухание компенсира положените грижи.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ