HomeИнтересноПолезноКое е най-ефективното и сигурно средство против пърхот?

Кое е най-ефективното и сигурно средство против пърхот?

Начални стъпки за избавяне от пърхота и сърбежа

За да разберем как бързо да се избавим от пърхота, трябва да бъдем наясно с факта, че това е само външен индикатор за дисбаланс във функциите на нашия организъм като цяло. Белите люспички и сърбежът сами по себе си не са заболяване – а представляват само съпътстващ симптом на други заболявания.

Периодично пърхот, както и себорея може да изненадат всеки човек – както мъже, така и жени. Затова никакви народни и домашни средства (олио, отвари, сода, сол, оцет и т. н.) не ще помогнат за избавяне от пърхота завинаги. Нещо повече: липсата или неправилната насока за лечение може да доведе до възникване на сериозни дерматологични проблеми по кожата на главата (скалпа). Много често себореята преминава в хронична форма и така ще бъде твърде по-трудно да се борите с люспите и сърбежа.

Начални стъпки за избавяне от пърхота и сърбежа

  1. За премахването на пърхота е най-подходящо комплексното лечение. Първо трябва да изключите най-активните негативни външни фактори, които провокират появата на себорея: студ, изсушен от отопление въздух, боя или неправилни грижи за косата, които причиняват алергии, злоупотреба със сешоари и с маши за къдрене.
  2. Невъзможно е да разберете как да се лекувате от пърхота, ако не обърнете внимание на хранителното си меню, защото, както заявява известната мъдрост: „Ние сме онова, което ядем“. За да се отървете от белите люспи и сърбежа, извадете от менюто си мазните и пикантните храни, сладкиши и нишестени продукти. По-добре е да ги замените с пресни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни и други продукти с високо съдържание на здравословни мазнини и киселини, които ще заздравят състоянието на кожата, склонна към пърхот. Изберете с Вашия лекар необходимия курс от допълнителни витамини и минерали против пърхота и себорейния дерматит.
  3. Докато организмът ви извършва своите вътрешни промени, свързани с пърхота, а косата се обновява, защитена с шапка през зимата или в жаркото лято – време е да обърнете внимание на лечението на скалпа и борба с белите люспи по главата. За целта е препоръчително да се подложите на диагностика на кожата и след това да изберете своя лична, индивидуална програма за грижи против пърхот. Диагнозата се основава на определяне на характеристиките на кожата на главата, като се имат предвид външните и вътрешни фактори, които влияят на нейното състояние. Подобни тестове са крайно уместни за хората, които искат да се отърват в домашни условия завинаги от пърхота и сърбежа.

С какво да мием главата си против пърхот?

За да премахнете бързо пърхота от главата си и да сложите бариера пред повторната му поява, крайно важни са препаратите, с които миете косата си.

Един от най-добрите варианти са лечебните шампоани със селенов сулфид – като се знае важния факт, че именно селеновият сулфид е най-ефективната съставка в средствата против пърхот. Този компонент намалява броя на умиращите кожни клетки, съдържащи се в белите люспички. На пазара има специални шампоани с висока концентрация на селенов сулфид, които показват добри резултати за възстановяване на микробиомния баланс на кожата на главата – тоест, на бактериалния баланс и бариерните му функции. Точно това е необходимо, за да се избавите от пърхота в домашни условия (независимо дали кожата на главата ви е суха или мазна).

Много добро решение са препарати, съдържащи керамид – това е естествена мазнина, съставена от аминоспирт и мастна киселина, която поддържа цялостната структура и гладкост на косата. Средствата с керамид бързо повишават защитните свойства на косата и нейната устойчивост на външни фактори.

Също така е препоръчителна употребата на салицилова киселина с цел деликатно и ефикасно премахване на мъртвите клетки (люспи) от кожата на главата.

Друго ценно вещество е витамин Е, който е натурален, естествен антиоксидант, притежаващ противовъзпалителни свойства за защита срещу увреждане от страна на свободните радикали.

В различните видове противопърхотни шампоани са представени ефикасни средства за различен тип скалпове: тяхното действие е ефективно и интензивно както за суха, така за мазна или чувствителна кожа – необходимо и просто да изберете правилния за вас шампоан. С цел лечението на пърхот и себорея да е съчетано и с удоволствие, обикновено всеки от тях притежава уникален аромат.

Идеалният начин да се отървете и излекувате пърхота е да изберете средството, което е 100% подходящо за вас. Когато постигнете това, остава съвсем малко – да го използвате правилно и бързо. При това може да използвате различните видове средства в домашни условия. Главното е да прилагате научно доказани методи. В случая употребата на народни средства е доста рисков начин за лечение, главно поради липсата на специализирана насоченост към различните видове кожа.

Как да мием правилно косата си против пърхот?

Многобройни тестове доказват, че следната схема на лечение спомага да се спасите от пърхота ефикасно и в кратки срокове: нанесете неголямо количество шампоан върху мократа коса и масажирайте старателно скалпа.

Без да изплаквате, оставете препарата (шампоана) няколко минути втрит в кожата, за да започне да въздейства. Използвайте го 2-3 пъти седмично със среден срок на употреба 4 седмици.

При това, в качеството си на профилактично средства е достатъчно противопърхотните шампоани да се използват 1 път седмично. Тестовете също доказват техния антирецидивен ефект в продължение на 6 до 8 седмици. Главното обаче е да се разбере, че е невъзможно да се избавите от пърхот радикално бързо и завинаги – например, само с еднократна употреба на селено-сулфиден шампоан. Налага се целенасочено използване на подходящи шампоани в режим на лечебен цикъл, който най-добре може да ви бъде назначен от лекар-дерматолог.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ