HomeИнтересноИнтересни фактиБитката между неандерталец и кроманьонец - 2 човешки раси по едно и...

Битката между неандерталец и кроманьонец – 2 човешки раси по едно и също време

Конкуренцията, а не изменението на климата, довело до унищожаването на неандерталците!

Битката между неандерталец и кроманьонец

В праисторически времена, да речем, преди 130 000-30 000 години, Европа е била доминирана не от старинни кафенета и изискани пекарни, а от група не съвсем хора, наречени неандерталци.

Под формата на обща обида, тяхното наследство продължава да живее днес и може би по-точно, отколкото си мислим. Нови изследвания показват, че изчезването на неандерталците не се дължи на изменението на климата (както се твърдеше по-рано), а по-скоро на тяхната неспособност да победят конкуренцията. Така, под формата на кроманьонци идва първата анатомично съвременна човешка популация.

Според изследване, извършено от д-р Уилям Е. Банкс и екип от френския Национален център за научни изследвания, l’Ecole Pratique d’Hautes Etudes и Университета на Канзас и публикувано в списание PLoS ONE, анализът на разпределението на археологическите обекти показва навлизането на съвременни хора на неандерталска територия и последващото свиване на доминираните от неандерталци зони в Европа, преди около 40 000 години.

Неандерталец и кроманьонец – 2 човешки раси по едно и също време

Учените са използвали радиовъглеродна техника за датиране и моделиране, която им позволила да реконструират райони, обитавани от неандерталско и кроманьонско население. Те направили, също така симулации с висока разделителна способност на минали климати от конкретни периоди от време в същите райони.

След това разработили алгоритъм, който анализирал връзката между местоположението и климата. Разиграли го стотици пъти и завършили с доста точна прогноза, относно това кои региони биха могли да бъдат заети от кои човешки култури.

Това е достатъчно впечатляващо, но още по-добре, същият модел проектира още екологичния отпечатък на една култура, върху условията на околната среда на по-късна климатична фаза. Това означава, че учените биха могли да определят дали определена популация е оставила повече или по-малко въздействащ екологичен отпечатък.

Данните разкриват, че Team Cro-Magnon е започнал да поема контрола по време на една не толкова тежка климатична ера, наречена Гренландски. Така рязкото обръщане на студа, настъпило преди около 40 000 години.

Битката между неандерталец и кроманьонец – 2 човешки раси по едно и също време

Макар, че изследванията показват, че неандерталците можели да се задържат в този момент, те започнали да изчезват. Това се случило, когато екологичната ниша, заета от кроманьонските групи, започнала да се разширява.

Територията на кроманьонците, преди това е предявявала претенции чак на юг до Северна Испания, но по време на умерения климат, те се възползват от по-малко тежките условия и се разширили чак на юг. Навярно са осъзнавали бъдещите стойности на земята на Коста дел Сол.

Останалите неандерталци на юг оцелели най-дълго, като избягвали пряката конкуренция със съвременните хора. И, въпреки че може не всичко това да е било въпрос на живот или смърт.

В заключение:

Предвид експанзията на първите анатомично съвременни хора в Европа, вероятно не е кралската битка между кроманьонците и неандерталците е довела до развоя в наши дни.

Факт е, обаче едно и това е, че има ясен победител днес. Това сме ние.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ