HomeИнтересноБългарияЗнаете ли, къде е роден Йордан Йовков

Знаете ли, къде е роден Йордан Йовков

Често е наричан „майстор на късия разказ“, известен като Йордан Йовков, той е велик български автор, писател, драматург, публицист.

Знаете ли, къде е роден Йордан Йовков

Йордан Стефанов Йовков, познати с по-остарялото: Юрдан Йовков той е класик на българската литература и голям български писател.

Роден е през 1880 г, на 9 ноември в Жеравна, Сливенско, България той живее и твори цели 57 г.
Ранните си години прекарва на родното си място, където и получава основното си образование. След това завършва гимназия в София. Още в тези ранни години, учителят му по литература, поетът Иван Грозев, вижда потенциала в него и му предсказва, че ще бъде писател. Щом се дипломира остава да живее в Добруджа, където се преселва цялото му семейството. В началото на 1904 г. записва да следва в Юридическия факултет към Софийския университет. Уви, смъртта на баща му прекъсва мечтата му да продължи да учи за висше.

В есента на 1904 г. Йордан Йовков се отива в с. Долен извор и учителства в няколко добруджански села. Така прекарва дните си до 1912 г., когато е и мобилизиран. Става командир на рота и участва в Балканската и Междусъюзническата война. След войните се установява в София и работи за списание „Народна армия“, като редактор.
След края на Първата световна война започва един от много тежките периоди в живота му. След трудни дни, материални несгоди, душевни терзания и когато Добруджа била окупирана от румънци, Йовков минава нелегално през границата и се установява във Варна. Там става учител и преподава до есента на 1920 г. Последните 10 години от живота си отдава на творчески труд и мъчително напрежение, което взема здравето му.
Неизлечимо болен, заминава на лечение в Хисаря през есента на 1937 година. Заради влошеното си състояние е опериран по спешност в Католическата болница в Пловдив, но не изкарва и 24 часа и умира. Погребението на Йовков се провежда в София под манифестация на народната признателност и любов.

Как си отива Йордан Йовков

Йордан Йовков оставя в българската литература с една болка, която пронизва всичко, от която се ражда специфичният му хуманизъм и се научава всичко написано от него за войните. В прозата му няма ожесточение, нито викове на омраза. Сред най-значимите военни творби на Йовков са тези събрани в двата тома „Разкази“ от изданията през 1917 и 1918 г.

Творчеството, с което ще помним винаги Йордан Йовков

Когато отсъства от България за цели 7 години, в чужбина Йовков подготвя литературния си живот, които наследяваме от сборниците „Старопланински легенди“, „Последна радост“, „Женско сърце“, „Вечери в Антимовския хан“ и романите „Ако можеха да говорят“ и „Чифликът край границата“, както и романът, който му остава незавършен: „Приключенията на Гороломов“, драмите „Боряна“, „Албена“, „Обикновен човек“ и комедия „Милионерът“.
Всичко са 70 книги на Йовков, които са преведени на повече от 25 езика, а отделни те творби са над 37. Сред тях има на арабски, китайски, виетнамски, полски, персийски, финландски, шведски, хинди, японски и други.
В заключение:
Днес един от паметниците на Йордан Йовков, намиращ се в град Добрич, под номер 23 е включен в Стоте национални туристически обекта.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ