HomeИнтересноБългарияКоя е най-младата планина в България

Коя е най-младата планина в България

Старото разделение между хората, които живеят в планината и тези, които обитават равнините е изразено в една българска поговорка – „Низината ражда тикви, планината ражда хора”…

Днес освен всичко останало ще потърсим отговора на въпроса:

Коя е най-младата планина в България

Повече от 1/3 от територията на страната е покрита с планини, разположени главно в централната и югозападната част. Независимо от сравнително малката си площ, около 111 000 кв. км, България предлагат голямо разнообразие от терени, ландшафти и климат. Това се проявява и в планинските вериги. Всяка от тях има своя специфика, уникално съчетание на релеф, ландшафт, климат, природа и население.

Карта на България

Стара планина се разполага по линията, през цялата страна от западната граница до морския бряг на изток. Едно от нещата, с които тази планина е известна е, че ако човек започне да следва главното й било, той или тя в крайна сметка ще стигне до синьото море след дълъг и труден преход, пресичащ цялата страна, с прекрасни гледки към равнините от двете страни. Въпреки, че не е най-високата в България, Стара планина се слави с най-лютото време, сред планините в страната. Това се обуславя от ролята на естествена бариера, между студения континентален климат на север и по-мекия климат на Южна България, повлиян от средиземноморските въздушни маси. Резултатът е силни ветрове, бури и валежи през лятото и снежни виелици през зимата. Но когато времето е хубаво, всеки може да се наслади на невероятни гледки, разхождайки се по високото му било.

Името на Балканския полуостров идва от тази планинска верига, чиято най-висока точка (връх Ботев, 2376 м.) е кръстена на известния български поет – Христо Ботев. Един от трите парка в страната с национално културно значение -Национален парк Централен Балкан, се намира в централните части на Стара планина.

Коя е най-младата планина в България

Рила планина се нарежда като номер едно и е най-високата не само в България, но и на Балканите. Друг поет го нарича „Великата рилска пустиня” не заради пейзажа, а усещането за безкрайност и самота, което човек може да изпита, разхождайки се сред безкрайните й върхове. Рила е шестата по височина в Европа след Кавказ, Алпите, Пиринеите, Сиера Невада в Испания и Етна в Италия. Връх Мусала е най-високата точка и достига 2925 м.. Рила предлага едни от най-великите планински пейзажи в България, комбинация от високи върхове и ледникови езера и е подходяща за няколкодневни преходи и снегоходки през зимата. Тук е създаден най-големият национален парк в България – Национален парк Рила. Рилският манастир – най-големият в България – е разположен в една от долините на планината.

На юг от Рила планина се намира Пирин планинас най-висока точка връх Вихрен (2914 м.). Формата на хребетите е по-остра, а цветовете са различни, като преобладават белите и сивите нюанси на скалите. Има по-очевидни отпечатъци от работата на ледниците преди много време – дълбоки циркуси, долини и драматични природни забележителности, като т.нар. „Жребчето“ – много малка част от главното било, което туристите пресичат по пътя си през планината . Има и много тъмносини ледникови езера на дъното на тези циркуси, последвани от стотици години стари иглолистни гори в по-ниските части. Тази верига е по-близо до Средиземно море, което определя повече слънчеви и топли дни в годината в сравнение с другите високи планини в страната. Национален парк Пирин е създаден с цел опазване на природата в тези територии, дом на кафявите мечки, дивите свине,

Най-голямата планинска верига в страната

На изток от Рила и Пирин са Родопите се разполага най-голямата планинска верига в страната. С по-меки склонове, разположени по-близо до морето, тези планини са по-приветливи за хората, така че са били населени от древни времена. Първо от траките, древни племена, населявали тези територии и оставили много останки, след това римляните изграждат своите невероятни пътища, за да пресекат планините по пътя на своите завоеватели.

Родопите са били традиционни летни пасища на овчарите от векове, предлагащи изобилие от храна за животните и лесен достъп до районите с по-мек климат близо до Средиземно море, когато вали сняг. Все още има много села и малки градове в района и това дава чудесен шанс да съчетаете пешеходен туризъм и престой на места, където можете да се запознаете с българските традиции, да опитате кухнята и да видите ежедневието на хората от провинцията.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ