HomeИнтересноИнтересни фактиКак се е образувало Черно море

Как се е образувало Черно море

Знаете ли как се появило Черно море?

Произходът на Черно море е тясно свързан с възприетата в момента концепция за тектониката на литосферните плочи.

За милиард години огромният океан Тетис разделя Гондвана (“майката” на всички сегашни южни континенти) и Лавразия (съответно всички сегашни северни континенти). В резултат на новия вектор на движение на литосферните плочи, тези древни континенти започнали да се разпадат.

Преди приблизително 66 милиона години огромната африканска литосферна плоча започнала да се движи на север към Евразия. По пътя й се намирал океанът Тетис. Подобно на водната повърхност, притисната между ледени късове по време на дрейф на лед. Древният океан постепенно се стеснил. В крайна сметка двата „супер ледени блока“ се сблъскали и Тетис изчезнал, преди и между 5 и 14 милиона години.

От него останали само сравнително малки и слабо свързани със съвременния Атлантически океан реликтни обекти, сега известни като морета: Средиземно, Черно, Каспийско и почти изчезналото Аралско море. Между другото, в най-големите дълбочини на тези морета все още може да се открият участъци от дъното на същия океан Тетис. Така Черно море е възникнало, преди около 14 милиона години.

Как се е образувало Черно море?

На науката е добре известно, че нивото на Световния океан е нестабилно в резултат на дълбоки процеси в мантията на Земята. Постоянно се редуват регресии (спадове на нивото на Световния океан) и трансгресии (повдигане на нивото). И тези процеси най-радикално се отразяват в историята на Черно море. Така, тя постоянно променя конфигурацията и площта си. Това често се свързва с Каспийско море, превръщайки Кавказ в островен архипелаг.

И в края на плейстоцена (така наречената ледникова епоха), преди 20 хиляди години настъпва пикът на най-мощната регресия на Световния океан. Нивото на Черно море е паднало със 150 метра от сегашното ниво. Границата на съвременната брегова линия се е отдръпнала с девет километра. На мястото на Босфорския пролив се образувал провлак и морето е отрязано от океана.

Реките, които се вливат в морето, обаче не са изчезнали! В резултат на това в продължение на няколко хилядолетия морето се обезсолило толкова много, че се е превърнало в най-голямото Новоевксинско езеро на планетата. Формирана е най-богатата сладководна фауна. Този бунт на живота не продължил дълго.

Още инфо за това, как се е образувало Черно море?

Преди приблизително 7500 години настъпило времето на събитието. Провлакът на Босфора бил пробит и в най-кратки срокове, за около 30 дни, Новоевксинското езеро се напълнило със солени океански води, нивото на водата се повишило до съвременните стойности. Това била масивна екологична катастрофа. Имало аномалии, в геоложки мащаб и почти мигновена смърт на цялата сладководна фауна и флора на езерото. Потапянето на огромно количество мъртва органична материя на дъното и нейното разлагане довело до замърсяване със сероводород, в дълбоките пластове на морето.

Между другото, не само природата на Черноморското езеро пострадала от това бедствие.

Според някои предположения, наводнението на тези огромни земи става прототип на мита за Потопа. Събитието е най-мащабното в цялата следваща история на Черно море. Оттогава морското ниво продължава да се повишава с около 20–25 см на век. И така, руините на древния тамански град Тмутаракан почти изчезнали под водата.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ